De hoofdstad van het koninkrijk was Raqmu, de toenmalige naam voor het huidige Petra. De Nabateeërs bouwden deze stad bewust op een plek waar veel grotten en spleten waren, zodat zij zich hierin konden vestigen en hun vee konden beschermen.
Petra begon als knooppunt van enkele belangrijke handelsroutes die door het Nabije Oosten liepen. Producten zoals zijde, wierook en specerijen uit het Verre Oosten en het Arabische schiereiland vonden hiervandaan hun weg naar het Westen. De commerciële handel van en naar Petra groeide sterk vanaf de eerste eeuw v. Chr.
Petra is het bekendst door een groot aantal graftombes die in de rotsen zijn uitgehakt waarbij Al Khazneh het bekendst is. De stad herbergt ook een aantal Romeinse bouwwerken. Al Khazneh, ook bekend als de schatkamer, is een graftempel gebouwd in 85 v. Chr.
Ooit was het de hoofdstad van de Nabateeërs, waar 2000 jaar geleden gehandeld werd en koningen zich vestigden. De stad is gelegen in een kloof tussen de bergen en is voor een groot deel uitgehakt uit roze-rood-bruin-gekleurde rotsen van zandsteen.
Wetenschappers hebben de graven gedateerd de eerste eeuw voor en de eerste eeuw na Christus. Daarmee zou dit het graf kunnen zijn van koning Areta IV. Overigens wordt aangenomen dat de bouw van het monument slechts enkele maanden duurde, zo ervaren waren de makers inmiddels.
Jordanië maakte in 1922 kortstondig deel uit van het Britse Mandaatgebied Palestina. Maar reeds in 1923 werd Abdoellah I van Jordanië tot Emir van Transjordanië verklaard. Op 1 maart 1946 werd het land formeel onafhankelijk; het bleef Transjordanië ('over de Jordaan') heten.
De stad Petra kent haar oorsprong waarschijnlijk ergens rondom het jaar 312 voor Christus. Zij lag toen in het koninkrijk van de Nabateeërs, een Arabische bevolkingsgroep die zich rond die tijd besloot te vestigen en hun nomadenbestaan op te geven.
Een uniek tafereel in Jordanië en de voormalige hoofdstad van de Nabateeërs is Petra. In Petra, zijn de unieke rotswoningen te vinden die letterlijk uitgehakt zijn uit een rotspartij en zijn omgevormd tot woningen. Een uniek wereldwonder wat u eigenlijk absoluut gezien moet hebben!
De Siq is een smalle kloof van ongeveer 70 meter hoog en 1,2 kilometer lang. Op sommige plekken is de kloof zelfs maar 4 meter breed. Deze kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra. Alleen deze wandeling is al een hele belevenis.
Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. Het is niet veilig om naar oranje gebied op vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
Jordanië, officieel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, behoort tot het continent Azië en ligt centraal in het Midden-Oosten. Jordanië grenst aan Israël, de Westelijke Jordaanoever, Syrië, Saoedi-Arabië en Irak.
Is Jordanië een duur of goedkoop land? Jordanië is niet een heel goedkoop land, zeker niet in vergelijking met de omliggende landen. In vergelijking met Nederland is alles wel erg goedkoop. Voor een klein bedrag heb je een heerlijke maaltijd en er zijn genoeg goedkope slaapplekken te vinden.
Religie. Sinds de invoering van de grondwet in 1952 is de islam de staatsgodsdienst in Jordanië. Ongeveer 92% van de totale bevolking is soennitisch en 3% sjiitisch.
Dat er geen oorlog is betekent niet dat Jordanië niets merkt van alle onrust om zich heen. In 2010 breekt de Arabische Lente uit in het Midden-Oosten. Onderdrukking, werkloosheid, oneerlijke verkiezingen en een gebrek aan vrijheid zijn aanleiding voor de bevolking van diverse landen om te protesteren tegen de regering.
Er wordt veel rijst, dadels, kip, vis, lamsvlees, nootjes, falafel (onder andere gemaakt met kikkererwten) en salade gegeten. Erg lekker is mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst), magloubah (rijst, diverse groenten en kip of vlees), shawerma en de diverse mezze (voorgerechten).
Over het algemeen kun je Jordanië opslitsen in een hoog- en laagseizoen. De beste maanden om te reizen zijn maart tot en met mei, oktober en november. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 30 graden, dus heerlijk zomerweer zonder dat het te heet wordt.
Jordanië, wat een onwijs mooi, mysterieus en betoverend land! Eén van de mooiste landen die ik gezien heb. De culturele hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar zeker ook de woestijn en de landschappen onderweg waren onvergetelijk! Jordanië heeft diepe indruk op me gemaakt en mijn verwachtingen ver overtroffen.
Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben voor Jordanië een toeristenvisum nodig. Dit visum regel je gemakkelijk bij aankomst op de luchthaven in Jordanië. Een visum van te voren in Nederland of België regelen is dan ook niet nodig.
Het is daarom aan te raden om altijd met een paspoort naar Jordanië te reizen.