Tijdens een ploegentijdrit wordt er met meerdere renners gereden en is het zaak om elkaar zoveel mogelijk uit de wind te houden. De tijd van de derde of vierde renner telt vaak, zodat er als team gefinisht wordt.
Een ploegentijdrit begint met alle renners van de ploeg aan de start. Het startsein volgt en de race begint. Net als bij een individuele tijdrit is het vervolgens een kwestie van zo snel mogelijk van A naar B zien te fietsen. De tijd die uiteindelijk op de uitslag komt te staan is die van de vierde renner van de ploeg.
Hoe wordt het ploegenklassement berekend? Na elke etappe worden de tijden van de drie beste renners bij elkaar opgeteld. Dit gebeurd per ploeg! De uitkomst van deze 3 tijden (de tijden van de 3 beste renners) worden bij elkaar opgeteld.
Een ploegentijdrit is een onderdeel van de wielersport waarbij renners per ploeg een vast parcours afleggen. Winnaar is de ploeg die het parcours als snelste aflegt.
Vrijdag 19 augustus - De Ronde van Spanje gaat in Utrecht van start. Op de eerste dag leggen de renners een ploegentijdrit van 23,3 kilometer af met start en finish bij de Jaarbeurs.
Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De renner die als eerste over de streep komt van de winnende ploeg mag in de 2e etappe de rode leiderstrui dragen.
Utrecht - De Vuelta-ploegentijdrit in Utrecht is gewonnen door Jumbo-Visma. De leiderstrui is voor Robert Gesink. Hier volgden we de ontwikkelingen rond de eerste etappe van de Ronde van Spanje.
Het komt regelmatig voor dat een trui een andere kleur krijgt. Zo leek het goud van de leiderstrui in de Vuelta te veel op de gele kleur van de trui uit de Tour de France, er is daarom gekozen voor een rode trui in de Ronde van Spanje.
Aan het eind van de middag beginnen de renners en ploegen met verkennen en inrijden om zich vervolgens klaar te maken voor de start. De eerste ploeg, Burgos-BH, begint om 18.30 uur. Naar verwachting komt de laatste ploeg om 20.25 uur binnen. Primoz Roglic en Jumbo-Visma hebben de eer om als laatste te vertrekken.
Donderdag 18 augustus worden de 23 teams die dit jaar deelnemen aan de ronde van Spanje gepresenteerd tijdens de officiële ploegenpresentatie powered by Hoog Catharijne in Utrecht.
Hoe lang moet ik op kop blijven rijden? Iedereen houdt ervan om de grote man of vrouw te zijn, maar als je jezelf te veel uitput door vaak en lang op kop te rijden, kan het zijn dat je later zonder pardon moet lossen. Zorg dat je met je groep in een ritme komt waarbij iedereen maximaal twee minuten op kop rijdt.
Voor het ploegenklassement worden de totale tijden van de beste 5 renners van een team bij elkaar opgeteld. Het team dat daarbij de snelste tijd heeft is de klassementsleider. Dit klassement is het vaakst gewonnen door de Spaanse ploeg Team Movistar.
De ploegenpresentatie vindt vandaag rond 18.00 uur plaats op het Vredenburgplein. Er doen 23 teams mee aan de Vuelta en die zijn, uiteraard, allemaal van de partij. Om beurten komen ze het podium op om zich voor te stellen aan het publiek.
Gemengde landenteams van 3 mannen en 3 vrouwen nemen het tegen mekaar op in een ploegentijdrit. In 2021 zullen de mannenteams van start gaan in Knokke-Heist en richting Brugge fietsen, over een gelijkaardig parcours als de individuele tijdritten.
Hoeveel dagen duurt de Vuelta? Alle drie grote rondes, Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta España duren drie weken. Van 19 augustus trekken de renners vanuit Utrecht in 21 etappes en drie rustdagen richting de finish in Madrid op 11 september.
Eerste etappe
De renners starten op de route om 16.00 uur met trainen. De echte start is rond 18.30 uur.
De Vuelta startte op vrijdag 19 augustus in Utrecht met een ploegentijdrit en de race finishte op zondag 11 september in Madrid. De ploegentijdrit op de openingsdag is 23,3 kilometer lang en gaat van de Jaarbeurs naar Overvecht en Leidsche Rijn en terug.
De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Blauwe trui: bergklassement
Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui.