Wat is een kyfoplastiek? Een kyfoplastiek is een operatie om een ingezakte/gebroken wervel te behandelen. De wervel wordt met botcement gestabiliseerd om de oude vorm zo goed mogelijk terug te krijgen. Daarnaast worden één of twee wervels, boven en onder de ingezakte/gebroken wervel, vastgezet met schroeven.
Behandeling van een ingezakte wervel
Pijnstilling is onderdeel van een behandeling aan een ingezakte wervel. Soms meten we u een brace of korset aan tegen de pijn. U draagt dit tussen de zes en twaalf weken. Als de pijn onder controle is, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut beginnen met bewegen.
Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken en verdwijnt in enkele maanden tot een half jaar. Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. De wervel kan hersteld en verstevigd worden door een operatie.
Wanneer er sprake is van een stabiele inzakkingsfractuur kan de breuk vaak conservatief (zonder operatie) behandeld worden. Door middel van een brace wordt de wervel gestabiliseerd om te voorkomen dat er verdere schade optreedt. In sommige gevallen wordt eerst een aantal dagen bedrust voorgeschreven.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Osteoporose: warmte maakt de beenderen steviger via een effect op de microbiota. Zwitserse wetenschappers hebben aangetoond dat blootstelling aan warmte de beenderen steviger maakt. Blijkbaar speelt de intestinale microbiota daarin mee. Dat biedt perspectieven bij de preventie en de behandeling van osteoporose.
Na de breuk, als het bot aan het genezen is, kun je tot 2 maanden pijnklachten houden. Ook na die periode kunnen pijn- en vermoeidheidsklachten blijven bestaan doordat de rugwervel de oorspronkelijke vorm heeft verloren. Die vorm komt helaas ook niet meer terug.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien.Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Als de breuk redelijk herstelt, u minder pijn heeft en er geen risico is dat de zenuwen in het ruggenmerg bekneld raken, kunt u weer beginnen met bewegen. Het is belangrijk dat de gebroken wervel de gelegenheid krijgt te herstellen, daarom krijgt u een korset.
Waarom water goed is
Tijdens je dagelijkse bezigheden, iedere keer dat je beweegt, drukken de wervels op de tussenwervelschijven, waardoor er kleine beetjes water uit worden geperst. Zelfs bij lopen of rechtop zitten, kan dat gebeuren omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de wervelkolom samendrukt.
Welk matras is het beste bij osteoporose? Wanneer u osteoporose heeft kunt u het best kiezen voor een drukverlagend matras met een goede ergonomie. Over het algemeen heeft iemand met osteoporose het meeste baat bij een relatief zacht matras. Hierdoor is er minder druk op het lichaam en doet het lichaam minder pijn.
Duur revalidatie
Na deze operatie waarbij uw rug is 'vastgezet', moet u uw rug gedurende drie maanden rechthouden. Voor de totale duur van de revalidatie moet u rekenen op 6 tot 12 maanden. De duur kan per ingreep verschillen. Het vergroeien van de wervels zal ongeveer 3 tot 6 maanden in beslag nemen.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd.Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Uit onderzoek blijkt dat roken bijdraagt aan zwakkere botten. De precieze rol van roken is echter nog niet duidelijk. Alcoholgebruik. Overmatig alcohol drinken remt de vorming van nieuw bot en verstoort het vermogen van het lichaam om calcium (kalk) op te nemen.
Als je osteoporose of osteopenie hebt, neem dan dagelijks een vitamine D-supplement van 20 microgram ofwel 800IE (800IU).
U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose. Dit geeft vooral pijn bij het opstaan en bij beweging. Patiënten kunnen hierdoor ook een voorovergebogen houding krijgen.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar je huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met je af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Bisfosfonaten zijn medicijnen die botontkalking remmen. Ze maken de kans kleiner om een bot te breken kleiner. Ze kunnen botontkalking niet genezen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn alendroninezuur en risedroninezuur.
Het verschil is dus dat bij artrose de laag kraakbeen af neemt tussen de gewrichten en dat bij osteoporose de botdichtheid afneemt in het bot zelf. Er verandert jaarlijks erg veel binnen de vergoedingen voor fysiotherapie. We begrijpen dat dit voor u niet altijd goed te volgen is.
Maar als je zwakke botten hebt, is het goed om extra aandacht te besteden aan bepaalde voedingsstoffen. Dat geldt vooral voor calcium en vitamine D. Daarnaast spelen magnesium en voldoende eiwitten ook een belangrijke rol als je je botten zo sterk mogelijk wilt houden.