Polypropyleen in je theezakje
Op de doos van het Britse Fairtrade-theemerk Clippers staat dat de zakjes 100 procent ongebleekt, plasticvrij en GMO-vrij (zonder genetisch gemanipuleerd organisme) zijn.
Theezakjes gemaakt van natuurlijk materiaal en vrij van lijm of nietjes, zijn in principe geschikt om te verwerken via het gft. Echter zijn er ook nog veel theezakjes in omloop die kunststof, lijm of nietjes bevatten.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.
Helemaal plastic vrij worden de thee-producten van Lipton overigens niet. Het materiaal van de nieuwe theezakjes bestaat uit een combinatie van papier en PLA, een biologisch afbreekbaar plastic.
Ook tandpasta bevat vaak microplastics. Fuss Free & Green People hebben tandpasta in hun assortiment die 100% vrij is van microplastics.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht.
Theeminee! En de piramidevormige zakjes van nylon? Die kunnen zeker niet worden gecomposteerd omdat ze van nylon (=plastic) zijn. Gooi ze dus bij het restafval en níet bij het gft.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Een theezakje is niet gemaakt van gewoon papier maar van bananenvezels voor extra stevigheid en een beetje plastic. In deze machine komt alles samen. Het papier zit op deze grote rol en wordt getransporteerd naar deze grote vulschijf die in verbinding staat met een grote silo vol met thee.
Een heerlijk vleugje gember en van nature cafeïne vrij. Clipper Lemon & Ginger Tea bevat onder andere citroengras, gemberwortel, zoethout, citroenschil en natuurlijke aroma's. Clipper Lemon & Ginger Tea is een verfrissende citrus kruidenthee. Een heerlijk vleugje gember en van nature cafeïne vrij.
Een theezakje of theebuiltje is een poreus papieren zakje, gevuld met gedroogde theebladeren. Aan het theezakje kan een draadje bevestigd zijn waarmee het zakje uit het water van een theepot kan worden gehaald. Het is de industriële vorm van het thee-ei.
Een eerlijke teelt staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom haalt Pickwick haar theebladeren van Rainforest Alliance gecertificeerde theeplantages. Zo weten we zeker dat onze thee duurzaam wordt gemaakt en de boer wordt ondersteund.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Geurt je auto niet bepaald naar rozenblaadjes? Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest!
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.