In kruidenthee zit namelijk geen theïne. Dit type thee bevat enkel planten die al eeuwen bekend staan om hun rustgevende effect. Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Sint-Janskruid beïnvloedt de hormonen serotonine, dopamine en noradrenaline en heeft volgens onderzoek net zo'n positief effect als de 'gewone' antidepressiva. Uit andere studies blijkt dat kamillethee ook een goed alternatief kan zijn voor de standaardmedicatie tegen angsten en depressie.
Thee van Roomse kamille is daarom uitstekend bij zenuwhoofdpijn, spanning door vermoeidheid of hard werken. Ook bij slapeloosheid heeft het een weldadige werking. Citroenmelisse is een stimulerende tonic voor geest en zenuwen.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Uit Japans onderzoek blijkt dat als je 4 kopjes groene thee per dag drinkt, de kans op het krijgen/ontwikkelen van een depressie met circa 44 procent vermindert. Dit zou komen door het stofje L-theanine, dit heeft een kalmeren effect op de hersenen.
Verlaag stress met zwarte thee
Brits onderzoek heeft aangetoond dat zwarte thee helpt het stress hormoon cortisol aanzienlijk te verlagen. Mensen die dagelijks vier kopjes zwarte thee drinken hebben na zes weken maar liefst 20% minder cortisol in hun bloed dan mensen die geen thee drinken.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne. Laat dit in tijden van stress ook liever staan.
Ook lavendel is een fijn kruid dat helpt bij ontspanning. Zoals je leest kun je wel stellen dat sommige theesoorten een rustgevende werking kunnen hebben. Rooibos thee als je verzekerd wilt zijn van cafeïnevrij, kruidenthee om je meer dagelijks te ontspannen en kamillethee om je maag tot rust te brengen.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Groene thee schijnt kalmerend op de zenuwen te werken door de antioxidanten en de stof L-theanine die erin zit. Dit is dus een goede keuze als je even lekker wil ontspannen.
Valeriaan (Valeriana officinalis radix)
De plant waarmee we beginnen is gelijk het meest bekende kruid om de zenuwen te kalmeren. Het is een algemene rustgever bij stress en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en het bevorderen van de slaap.
Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van kamillethee niet alleen helpt om sneller in slaap te vallen, het kan ook helpen om dieper te slapen. Dit zorgt er weer voor dat de kans op een gebroken nacht afneemt.
Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee. Deze soorten thee zijn niet afkomstig van de theeplant. Het zijn aftreksels van planten of vruchten, of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout, kaneel of kamille.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Gezonde voeding
Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding. Wanneer je last hebt van angstklachten kan koffie mogelijk bepaalde sensaties triggeren (zoals een gejaagd gevoel, hartkloppingen of trillen) die de angst kunnen doen laten toenemen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?