Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit.
Tip: Drink groene thee, muntthee of gemberthee. Groene thee zorgt voor minder aanslag dan zwarte thee. Het is nog beter om muntthee en gemberthee te drinken, omdat ze worden gezien als “niet echte thee” doordat ze geen tannine bevatten, die zorgt voor de verkleuring van uw tanden.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Verkleuring tegengaan
1) Rode wijn, koffie en sterk getrokken thee kunnen de kleur van uw tanden veranderen. Deze dranken bevatten namelijk tannines, deze looistoffen kunnen zich hechten aan tandplak. Het drinken van voldoende water na een tannine houdend drankje kan echter de schade enigszins beperken.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Tannines in kruidenthee
Neem Rooibos bijvoorbeeld, hoewel we deze wel drinken als thee mag het zeker de naam thee niet dragen omdat het niet afkomstig is van de Camelia Sinensis (de plant waar alle theeblaadjes vanaf komen). Kruidenthee heeft een eigen unieke samenstelling zonder thee en bevat daarom geen tannines.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
10: Gember
Deze gezonde wortel heeft een anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Gebruik een blekend product, zoals witmakende tandpasta van een vertrouwd merk of zuiveringszout; deze twee producten zullen je helpen bruine aanslag op je tanden door thee of koffie te verwijderen, maar ze moeten spaarzaam worden gebruikt.
Reacties. Thee is niet schadelijk voor het gebit, dus kan je rustig thee drinken na het tandenpoetsen. Na allerlei negatieve berichten over kruiden- en fruitthee in de pers, is hierop onderzoek gedaan door de afd. 'preventieve tandheelkunde' van het ACTA.
In het kort kun je bruine aanslag op je tanden verwijderen door: Vlekkende voedingsmiddelen te vermijden en niet te roken. Goed je tanden te poetsen en te flossen. Naar de tandarts te gaan om je gebit op gaatjes te laten controleren en tandsteen te verwijderen.
Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Brood, chips en pasta
De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.