Harde tepels hebben is dan ook één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Niet alleen je tepels kunnen gevoeliger zijn, maar ook je gehele borsten.
Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak van tepelklachten. Zo kan jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens de puberteit, de menstruatie, de zwangerschap, de overgang en tijdens het gebruik van de pil. Het moment dat de klachten optreden, verschilt per vrouw.
Vaak spelen vrouwelijke hormonen een rol, aangezien de klieren in de borsten gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen. Door deze gevoeligheid kunnen de borsten gevoelig worden, pijn gaan doen of hobbelig aanvoelen. De anticonceptiepil kan de klachten ook veroorzaken, omdat daar vrouwelijke hormonen in zitten.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert. Achteraf zeggen vrouwen vaak dat ze aan hun borsten het eerst merkten dat ze zwanger waren.
Bultjes kunnen een normaal onderdeel van je tepel zijn.
Areola's kunnen variëren in vorm, grootte en kleur, afhankelijk van de persoon. Op je tepels zitten kleine, gevoelige bultjes, de klieren van Montgomery genaamd, die een vloeistof afscheiden die de vochthuishouding van de tele op peil houden.
Vaak is dit rond de negende dag na je eisprong, een aantal dagen voordat je ongesteld zou moeten worden. Dit hormoon zorgt voor de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt dus al aan je lichaam merken dat je zwanger bent voordat je overtijd bent.
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting.
Pussige afscheiding uit de tepel is meestal het gevolg van een ontsteking of abces in de borst. Bloederige afscheiding kan een teken zijn van een goedaardige of kwaadaardige aandoening in de borst. Bloederige tepelafscheiding bij mannen is meestal het gevolg van een kwaadaardige borstaandoening.
Veel moeders die borstvoeding geven hebben de eerste weken last van pijnlijke tepels, gevoelige tepels of tepelkloven. Dit is vervelend en niet zo vreemd. Borstvoeding is nieuw voor je baby én voor jou. Je lichaam is het niet gewend om een kindje aan de borst te hebben.
In het kort: Gevoelige borsten zijn het gevolg van zwelling en gespannenheid van je borsten. Gevoelige borsten kan meerdere oorzaken hebben, waaronder schommelingen in je hormonen, zwangerschap, puberteit, de overgang, stress of borstkanker.
Tepels kunnen verschillende vormen hebben. Van groot tot klein, van stijf naar voren staand, tot ingetrokken of plat. Tepels worden in het algemeen harder (stijf) door kou, aanraking of opwinding. Het iets donkerder gekleurde gebied rond de tepel heet de tepelhof (areola).
Ingetrokken tepels ontstaan doordat het bindweefsel langs het melkkanaal dat naar de tepel loopt, te stug is. Het melkkanaal is daardoor te kort en trekt de tepel naar binnen. Wanneer een eerst normale tepel intrekt, kan dit een teken zijn van een (mogelijk kwaadaardige) borstafwijking.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.
Misselijkheid en/of overgeven
Van dit meest bekende zwangerschapsverschijnsel krijg je vaak twee tot acht weken na de conceptie last. Sommige vrouwen krijgen helemaal geen last van ochtendmisselijkheid, terwijl anderen juist heel vaak moeten overgeven. Misselijkheid is een van de bekende zwangerschapssymptomen.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen. Tot hij of zij volledig uit het zicht is verdwenen.
Onder de gladde huid van de borst voelt het bobbelig aan. Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Deze zijn over het algemeen best zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. De melkklieren vormen samen het borstklierweefsel.
In het klierweefsel zitten melkgangen, kanaaltjes van de melkklieren naar de tepel.Deze bevatten vocht en dat kan allerlei kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Elke borst heeft tussen de 15 en 20 melkgangen.
Vanaf het moment dat de innesteling plaats vindt zal het hormoon hCG gaan stijgen, dit is het hormoon dat voor symptomen kan zorgen. Echter is dit in de derde week van de zwangerschap nog zo weinig aanwezig, dat je ook regelmatig nog geen symptomen hebt.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.
1 week zwanger: de symptomen
Maar sommige vrouwen ervaren hun eisprong wel als steken in de onderbuik. Dat zijn geen kenmerken tijdens week 1, maar het kan wel zijn dat je later deze week je eisprong voelt. Maar echte zwangerschapsverschijnselen in week 1 kun je dus niet hebben.