Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Temperatuur verschilt naargelang het soort werk
Voor werk in gesloten en doorlopend bezette ruimtes zijn de minimumtemperaturen wettelijk vastgelegd, rekening houdend met de fysieke werkbelasting: zeer licht: 18°C. licht: 16°C. halfzwaar: 14°C.
16°C bij licht werk. 14°C voor halfzwaar werk. 12°C voor zwaar werk. 10°C voor zeer zwaar werk.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Door de plotselinge weersveranderingen kan er veel vocht in de lucht ontstaan. Vocht in combinatie met erg koud of warm weer kan hoofdpijn veroorzaken. Het is trouwens ook niet goed voor je gewrichten. Vooral voor mensen met reuma of artrose is vochtigheid geen pretje.
Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °c of lager. Milde hypothermie (een lichaamstemperatuur tussen 32 °c en 35 °c) wordt gekenmerkt door neurologische, cardiovasculaire, hematologische, respiratoire, metabole, renale en gastro-intestinale symptomen.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
De arbowet en -regelgeving bevat geen gedetailleerde regels over werken in de kou. In artikel 6.1 van het Arbobesluit staat slechts dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken. Mocht dit toch een risico zijn, dan moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen (lid 2).
Warme dranken beschikbaar stellen. De werktijd in koelruimtes beperken en aangepaste werkschema's en pauzeroosters hanteren. Volgens de arbocatalogus Pluimvee: maximaal 4 uur per dag in temperaturen lager dan -10 °C en maximaal 45 minuten bij -20 °C en daarna 10 minuten pauze bij kamertemperatuur.
Check het op je loonstrook
Als slager werk je dagelijks in een koude ruimte. Is de temperatuur lager dan 12 graden? Dan heb je volgens de cao Slagers recht op een koudetoeslag van € 9,80 bruto per week. Dat is ruim € 500 per jaar.
Wat is de natteboltemperatuur? De natteboltemperatuur is de laagst mogelijke temperatuur die de lucht heeft, als je er water in laat verdampen totdat de lucht verzadigd is (100% relatieve luchtvochtigheid). Als de lucht droog is, kan er meer water verdampen en zal de natteboltemperatuur lager zijn.
De arbeidsarts stelt vast hoeveel fysieke inspanning een bepaald soort werk vraagt. Als aanduiding kunnen een aantal voorbeelden helpen: secretariaatswerk (zeer licht), handenarbeid aan een tafel (licht), staande arbeid (halfzwaar), grondwerken (zeer zwaar).
Aan de hand van de WBGT-index (WBGT = Wet Bulb Globe Temperature) kan worden bepaald of een persoon binnen een bepaalde omgeving gedurende 8 uur kan werken. Men moet er goed op letten om de WBGT-index niet te verwarren met de luchttemperatuur die zeer verschillend is.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1).
Symptomen bij onderkoeling
De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.
Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Indien de kerntemperatuur onder 35°C zakt spreken we van hypothermie. Een temperatuur tussen 32°C-35°C wordt lichte hypothermie genoemd, tussen 30°C-32°C matige hypothermie en bij een temperatuur onder de 30°C is er sprake van een ernstige hypothermie.
Lichaamstemperatuur van 31° à 33°. Afnemen van het rillen met verstijven van de spieren en de gewrichten. Blauwverkleuring van de huid beginnend bij handen, voeten en lippen. Vertragen van hartslag en ademhaling.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Het werk stilleggen kan gebeuren bij ernstig gevaar of gevaar gezondheid van werknemers. De Inspectie SZW kan het werk dan voor bepaalde tijd stilleggen. De inspecteur SZW kan het gehele werk stilleggen bij een overtreding. Stillegging werk kan ook een onderdeel van het werk of bepaalde werkzaamheden betreffen.
Over het algemeen gaat het over werken buiten kantooruren - tussen 08.00 en 18.00 uur - en op zon- en feestdagen. De toeslagen kunnen oplopen tot 200% van je basissalaris. Een verdubbeling van je salaris en dé perfecte manier om je maandbedrag lekker op te krikken. Hoeveel je ontvangt ligt geheel aan je werkgever.