Koud weer en het hart Een koude omgeving leidt tot vaatvernauwing en daardoor juist een verhoogde bloeddruk, stijgingen in bloedsuiker en cholesterolwaarden met daarnaast een toename in de fibrinogeen concentratie; wat leidt tot de vergemakkelijking in de klontering van bloedplaatjes.
Daarnaast wordt je hartslag lager in de kou. Dit komt omdat het minder bloed richting de huid en ledematen pompt. Wanneer je gaat hardlopen moet je hart harder werken om je lichaam warm te houden. Daarom kan je hartslag hoger zijn dan wanneer je exact hetzelfde rondje rent dan wanneer het quick wat hoger is.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Uw risico hierop is verhoogd bij roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, hart- en vaatziekten in uw familie, veel stress. Ga naar uw huisarts om uw persoonlijke risico te weten.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%. Wat betreft de verschillende maanden in een jaar: december was het meest risicovol, juli het minst.
Het percentage patiënten dat 5 jaar na een hartinfarct nog in leven is ligt tussen 49-75%; na 10 jaar is dat tussen 29-56% (tabel 1). Het is van groot belang patiënten met een slechte levensverwachting te herkennen.
Iedereen weet dat roken, vet eten en weinig bewegen slecht zijn voor hart en vaten. Sinds een aantal jaren weten we dat chronische ontsteking, zoals dat bijvoorbeeld bij reuma het geval is, ook in dit rijtje thuishoort. Ook acute ontstekingen kunnen hart- en vaatziektes veroorzaken.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp.
een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm.
U bent 's nachts benauwd als u ligt.U wordt in 3 dagen 2 kilo of meer zwaarder.U krijgt steeds dikke voeten en enkels.U verliest veel vocht door overgeven of diarree.
Hartfalen is een chronische aandoening, waarbij het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals kortademigheid en vermoeidheid.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Uw bloeddruk verlaagd door de koude omstandigheden
Uw humeur is niet het enige dat seizoensgebonden is. Uw bloeddruk is dat ook! In de winter is deze namelijk standaard hoger dan in de zomer. Dit komt doordat uw bloedvaten in de winter vernauwen om uw lichaam warm te houden.
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt je inwendige temperatuur op peil gehouden.
De aorta vertakt zich tot steeds kleinere bloedvaten en uiteindelijk tot haarvaten. Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders.
Behandeling. Nitraten verwijden de kransslagaderen zodat de hartspier meer bloed en zuurstof krijgt en de pijn afneemt. Nitraten verlagen ook de zuurstofbehoefte van het hart. Bètablokkers vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk zodat de zuurstofbehoefte van het hart afneemt.
Klachten kransslagadervernauwing
Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst;uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek;zweten en misselijkheid.
Het cardiologisch onderzoek van geeft inzicht in de conditie en het functioneren van je hart. We kunnen vroegtijdig afwijkingen opsporen met dit programma. Je kunt hierbij denken aan een lekkende hartklep, hartritmestoornissen of doorbloedingsproblemen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om iedere week minstens 2,5 uur matig intensief te bewegen, om zo hart en vaten gezond te houden. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn daar voorbeelden van. Door voldoende te bewegen stijgt de hoeveelheid goed HDL-cholesterol in je bloed en daalt de bloeddruk.
Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen slecht afgevoerd. Met een bloedtest en een hartfilmpje kan de huisarts testen of klachten door hartfalen komen, aldus de stichting.
Duidelijke signalen
Klachten bij een hartinfarct zijn meestal vrij duidelijk: bij mannen én vrouwen. Klachten die het meeste voorkomen zijn: pijn of een beklemmend, knellend of drukkend gevoel op de borst. uitstralende pijn naar linkerschouder of linkerarm.
Vaak lijkt een hartinfarct opeens te ontstaan. Maar meestal zijn er al eerder vernauwingen in de bloedvaten rond het hart te zien. Je kan ook al langer klachten hebben. Soms gaat aan een hartinfarct een periode van pijn op de borst vooraf.
Uit hun dossiers blijkt dat ruim de helft van de mannen vooraf signalen kreeg. Veruit de meesten tussen vier weken en een uur voor de hartstilstand. De belangrijkste signalen waren pijn op de borst (56 procent), kortademigheid (13 procent) en duizeligheid, flauwvallen of hartkloppingen (4 procent).