De ideale temperatuur tijdens het broedproces is 37,8 graden. De luchtvochtigheid moet tijdens het broedproces 50% zijn en na de 17e dag 65%. De eieren moeten dagelijks gekeerd worden. Op deze manier groeit het kuiken goed in het ei.
De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
Aan de slag met broeden
Om te beginnen stel je de machine met een ventilator af op 37,5 graden Celsius of een broedmachines met stilstaande lucht op 37,7 graden Celsius. De luchtvochtigheid stel je af op 40-55%. Voor fazanten, kwartels, ganzen of eendeneieren zijn deze temperaturen iets anders.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
De broedsheid duurt doorgaans zo'n drie weken, krielen doen er een dag korter over. Sommige hennen eten in die periode niet of nauwelijks. Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander. Wel is zo min mogelijk stress altijd bevorderlijk voor de hen.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
** Tijdens het uitkomen de broedmachine dicht houden. ** tijdens het broeden de eieren dagelijks minimaal 2 keer keren, 3 x is beter! dit keren moet ongeveer om de 12 of 8 uur.
Je zet er een bakje water in; na 2 dagen kijk je en vult het bij. Zoveel, toch simpel. In mijn broedmachine plaats ik ook een klein bakje, dit staat er al jaren in. Vul het met water; en dan is het goed.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Temperatuur en luchtvochtigheid broedmachine verhogen
Voor een optimale vochtigheidsgraad houd je de eerste 18 dagen tussen de 40 en de 50 procent aan. Voor de laatste 4 dagen kun je het best ophogen naar 65 tot 75 procent.
1. Controleer de eieren voor het broeden op scheurtjes en beschadigingen. Een beschadigd ei kan niet uitkomen. Door je eieren voor het broeden op een schouwlamp te zetten kun je zien of er scheurtjes inzitten, zelfs als je deze beschadigingen met het blote oog niet kunt zien.
De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 31 dagen. De temperatuur is tijdens het gehele broedproces 37,5 graden celsius en de als ze aangepikt zijn 37.3 graden. Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren. Het vochtgehalte in de broedmachine moet zo rond de 45 % R.V.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Van het Zijdehoen is bekend dat de hennen goede broedsters zijn en veel zorg besteden aan hun kuikens. Maar ook de Marans, Australorp, Chabo, Yokohama en het Sultanhoen zijn geschikt voor kippenliefhebbers die graag zien dat hun hennen op natuurlijke wijze een groep kuikens groot brengen.
Kun je een ei uitbroeden zonder broedmachine? Ja, dat kan. De kip kan dat namelijk zelf. Je kunt ook proberen het ei uit te broeden onder een lamp.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Even in alufolie wikkelen. Kokend heet inwikkelen en in een washandje stoppen, dan is hij na een uurtje nog lekker op temperatuur.
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden. Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest.
De broedeieren kunnen in de broedmachine worden gelegd nadat ze 24 uur rust hebben gehad na transport. Wanneer de broedmachine een constante temperatuur van 37,5 graden en een constante luchtvochtigheid van 55% heeft, mogen de broedeieren erin. De broedeieren moeten met de punt naar beneden in het rek worden geplaatst.