PVC-U heeft zeer goede eigenschappen in een temperatuur bereik van 0°C tot 60°C. Bij lagere temperaturen neemt de de slagvastheid duidelijk af.
Waar de normale PVC ophoudt, gaat PVC-C verder. Doordat het materiaal nagechloreerd is en daarmee extra chlooratomen heeft, is het inzetbaar is tot maximaal +95°C.
Bij een toename van temperatuur verweekt een PVC-buis, bij een afname wordt het broos en breekbaar. De buis gaat zich dan meer als een soort glas gedragen. Dit effect treedt sterk op bij temperaturen onder de -5℃. Daarom raden wij het af om PVC-buis te transporteren bij temperaturen onder de -5℃.
Het belangrijkste verschil ten opzichte van PVC-U is de temperatuursbestendigheid. PVC-C is nagechloreerd, waardoor het materiaal bestand is tegen een hogere temperatuur, namelijk +95°C. Vandaar dat PVC-C in de vaktaal soms met de term "High Temp PVC" wordt aangeduid.
Ga vooral niet lijmen bij temperaturen onder 5 °C en bewaar de lijm te allen tijde vorstvrij. De verwerkingstijd van de lijm is, afhankelijk van de hoeveelheid lijm en de temperatuur, ongeveer 30 seconden. Ook geldt de regel: Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de verwerkingstijd.
Re: leidingen wel of niet schuren
Schuren is minder belangrijk dan ontvetten. Dus de pvc wordt stroef, en dan niet insmeren in het rond, maar in de lengterichting van de buis. En voor een betere verdeling de delen een kwart slag draaien, terwijl je de delen in elkaar schuift.
Bij een korrekte toepassing zijn de verlijmde stukken na een dertigtal seconden gebruiksklaar en waterdicht. Als je langer wilt wachten, dat moet jezelf uitmaken, maar het hoeft absoluut niet. Als de lassingen 100% waterdicht moeten zijn dan niet te spaarzaam lijm op beide stukken aanbrengen.
Zuiver PVC is slecht brandbaar. Maar door de toevoeging van de hulpstoffen kan de brandbaarheid weer toenemen. Hiervoor kunnen eventueel vlamvertragers (metaaloxiden) worden toegevoegd.
DE geschiktheid van de 2 soorten pvc
Omdat PVC-C beter te gebruiken is bij een hogere werktemperatuur is het materiaal geschikt voor het vervoeren van warm water. Daarentegen is PVC-U geschikt voor de stroom van basen, zwakke zuren en zouten, chloor, drinkwater en demiwater.
PVDF is een high performer kunststof en de beste keuze voor zoutzuur, technisch gaat PVDF zonder problemen 50 jaar mee. Naast de gelaste leidingsystemen voldoet ook de gelijmde systemen van PVC-U en PVC-C goed als leiding- en constructiemateriaal. Wel dient er met een speciale PVC lijm gewerkt worden, Dytex.
Een bevroren afvoer komt niet zo vaak voor, dat gebeurt meestal wanneer er water in de leiding blijft staan, mogelijk zit er een gedeeltelijke verstopping in de pijp of de pijp loopt niet op afschot.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.
Thermische eigenschappen
De warmtebestendigheid van PVC is niet hoog ca. 60°C tot maximaal 70°C (kortstondig). Voor hogere temperatuur 95°C is er de PVC-C geperste plaat. PVC in geëxtrudeerde kwaliteit is goed warm vervormbaar (vacuümvormen, buigen).
Kokend water
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en giet die geleidelijk door de verstopte afvoer. Stromend warm water uit de kraan is niet warm genoeg, het water moet koken. Gebruik geen kokend water bij PVC-afvoerbuizen, ze zouden kunnen vervormen.
Hierdoor is de binnenriolering bestand tegen een maximale temperatuur van 90°C en geschikt voor de heetwaterafvoer van onder andere wasautomaten en vaatwasmachines in woningen. Bij een hogere temperatuur of constante afvoer van grote hoeveelheden heet water zijn PP buizen meer geschikt voor de binnenriolering.
Niet bestand tegen: Boterzuur, geconcentreerd salpeterzuur, geconcentreerd azijnzuur, aceton, ether, benzine en benzeen, oplosmiddelen voor verven en lakken, chloor, dieselolie. Temperatuurbestendigheid: Continu tot ca.
Gebruik NOOIT alkalische producten (zoals soda) of sterke oplosmiddelen zoals thinner en aceton voor het verwijderen van vlekken.
Deze soorten kunststoffen zijn chemisch zeer hoog resistent tegen zuren en blijven veilig tot een temperatuur van ca. 120gr. C. Bij een zwavelzuur concentratie die hoger is dan 96% kan geen PVDF gebruikt worden, daar zal PVC-C, PTFE of PFA gebruikt moeten worden.
De schadelijke stoffen die verwerkt zijn in PVC-vloeren kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zelfs ook voor volwassenen. Zo is in de jaren zestig al aangetoond dat Vinylchloride kankerverwekkend is en een rol speelt bij het ontstaan van de reumatische ziekte sclerodermie.
PVC-vloeren zijn in elke fase van hun levensduur gevaarlijk voor onze gezondheid. Er komt chloride vrij tijdens de productie, ze veroorzaken ademhalingsproblemen in huizen en ziekenhuizen en er komen kankerverwekkende stoffen vrij bij de verbranding ervan.
PVC het nieuwe asbest
PVC wordt ook wel het nieuwe asbest genoemd en dat is niet voor niks. Net als dat niet alle plastic speelgoed meer verkocht mag worden omdat dit schadelijk is voor de gebruiker zijn PVC vloeren dat net zo.
epoxy hecht prima op zowel polyester als pvc.
Leg de beide te verlijmen delen direct op elkaar en fixeer ze met behulp van tape, lijmklemmen of tangen. Verwijder de overtollige lijm met een papieren doek. Laat de lijmverbinding 10 minuten drogen zonder daarbij de verbinding mechanisch te belasten.
Kan iedereen die met harde druk PVC aan de slag gaat, zo'n ding aanraden. Ontbramen en afschuinen in een handomdraai. De lijmverbindingen zien er veel beter uit met amper lijm die binnen in de buis wordt opgestroopt.