Bij slow cooking hou je bereidingstemperaturen aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C.
Op de lage (low) stand kun je slowcooker voor langere tijd aanzetten. Bijvoorbeeld de hele dag of de hele nacht. Op de lage stand duurt het langer voordat de slowcooker op temperatuur is gekomen, dan op de hoge stand. Op de hoge stand (high) gaat het op temperatuur komen een stuk sneller.
Verder heeft de slowcooker een verwarmingselement en een thermostaat om de temperatuur mee te regelen. De temperatuur kan ingeschakeld worden op low (rond de 80 graden) en op high (rond de 90 graden). Doordat de pan niet warmer kan worden dan deze 90 graden, kan het eten niet aanbranden.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Gaar het vlees in ± 3 uur tot het een kerntemperatuur van 50°C heeft bereikt. Bedruip het vlees om het uur met het vocht uit de braadslede. Door het garen op lage temperatuur hoeft het vlees niet te rusten en kun je het aansnijden* zodra het uit de oven komt.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees. Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
Vul een slow cooker minstens voor de helft (dan kookt alles gelijkmatig gaar), maar niet voller dan drie kwart, dan komt het helemaal goed met jouw gerecht en je hoeft je over overkoken geen zorgen te maken.
Bij garen op lagere temperatuur gebruik je geen vetstof. Bij het garen op lagere temperatuur blijft de kleur behouden en bekom je sappiger en malser vlees met een meer intense smaak. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt voor vacuümproducten of vacuümbereidingen.
Het heden en verleden van slow cooking
Tegenwoordig is het beter gedefinieerd en verstaan wij onder slow cooking: het op lage temperatuur bereiden van vlees. Hierbij wordt een temperatuur tussen de 80 en 99 graden bedoeld.
Door langzaam te garen, beïnvloed je de smaak en de structuur van eten. Zeker vleesgerechten worden ontzettend mals. Dat komt doordat de vetten in het vlees alle tijd hebben om te smelten. Overige smaakmakers in de pan, zoals kruiden, groente en wijn of bouillon, krijgen bovendien alle tijd om in het vlees te trekken.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Je kunt de slowcooker ook met hoge buiten temperaturen gebruiken op de camping. De slowcooker zelf wordt snel heet en zal naar mate de tijd verstrekt niet gaan afkoelen. Wanneer je gerecht klaar is raad ik aan de slowcooker op de warmhoud stand te houden, op deze manier blijft het eten heet genoeg.
Tip 1: gebruik de juiste hoeveelheid vocht
Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud.
Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen heerlijk mals uit de slowcooker. Kwetsbare ingrediënten met korte gaartijd zoals witvis, pasta of bladgroenten zoals spinazie kun je beter niet slowcooken of pas vlak voor het eind toevoegen en kort meegaren.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.