Wist je dat er in Italië veel verschillende talen worden gesproken? Veel Italianen spreken naast het Italiaans ook een lokaal dialect of lokale taal, zoals het Friulisch, Ligurisch, Ladinisch en Sardijns.
Al met al is Roemeens het meest verwant aan Italiaans, want van de Italiaanse en Roemeense woorden lijkt 77% op elkaar (meer dan bij Nederlands en Duits).
Zo behoren het Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Roemeens en nog andere talen tot de Romaanse taalfamilie, die op haar beurt deel uitmaakt van de Indo-Europese taalfamilie.
Nee, Friulaans is de tweede taal van Italië. Alhoewel slechts 1% van de 60 miljoen Italianen deze taal beheerst, vormt dit 'Fries van Italië' wel de tweede taal van Italië.
Moeilijk en minder moeilijk
Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk. Deze talen stammen af van het Latijn en wanneer iemand één van deze talen redelijk beheerst, is het niet moeilijk om de andere talen te leren.
Naast Grieks en Latijn worden op de middelbare scholen ook vreemde talen onderwezen, zoals Frans, Spaans en Duits. Zelfs op de middelbare scholen voor wetenschappelijk-wiskundig onderwijs worden deze vakken niet verwaarloosd, omdat de meeste vakken, zoals een vreemde taal, voor alle leerlingen verplicht zijn.
Italianen zijn dialooggericht en onderhouden relaties het liefst face-to-face. De talen in het handelsverkeer zijn Italiaans, Engels en Frans. In bepaalde streken in het noorden spreken Italianen ook Duits. Enige kennis van de Italiaanse taal kan helpen bij het zakelijke contact en is soms zelfs noodzakelijk.
De Romaanse talen zijn ontstaan uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Vooral het Italiaans, Sardijns en Corsicaans lijken hier nog op. Er zijn zo'n 791.000.000 (791 miljoen) mensen die een Romaanse taal als moedertaal spreken.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Spaans is een makkelijke taal om te leren omdat het een fonetische taal is. Dit houdt in dat woorden zo worden uitgesproken als dat ze geschreven zijn. Dit maakt het oefenen een stuk gemakkelijker.
Talen kunnen ook familie van elkaar zijn. Nabije familie, zoals het Nederlands en het Duits, of verre familie, zoals het Nederlands en het Latijn.
Italiaans is afgeleid van het Latijn. Maar uiteraard sluipen er leenwoorden in een taal, al zeker op 2000 jaar tijd. De Ostrogoten hebben Italië veroverd en Germaanse woorden in de taal gebracht. Het is dus een natuurlijke transitie die talen ondergaan.
Ja, voor gewone gesprekken gaat dat prima. Echter zijn er wel verschillen in bepaalde woorden en uitdrukkingen. Even met de bouwmarkt bellen net over de grens is qua taal geen probleem.
Italianen en Spanjaarden verstaan elkaar best wel, als ze maar langzaam spreken. Russen en Polen kunnen elkaar nog wel begrijpen maar niet elkaars boeken lezen (de Polen ons Latijnse alfabet en de Russen het Cyrillische).
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
De Italiaanse groet - een gewoonte in Italië
Wie kent deze Italiaanse groet niet. Al sinds mensenheugenis begroeten Italianen elkaar wanneer ze een bar of winkel binnengaan met een uitbundig 'buongiorno'. Vanaf het einde van de middag zal deze 'goedemorgen' overgaan in een avondgroet met 'buona sera'.
Il Liceo is te vergelijken met het Nederlandse havo en vwo; de school duurt vijf jaar. Er zijn zes verschillende richtingen waaruit de liceale, middelbare scholier, kan kiezen: Liceo classico: met Grieks en Latijn. Liceo linguistico: vreemde talen en cultuur.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Vreemdste taal ter wereld wordt door een paar duizend mensen in Mexico gesproken. De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Zo laat de dichter en vertaler Paul Claes voor de zoveelste keer weten dat het Nederlands de onwelluidendste taal ter wereld is.