Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Zonder moeite!
Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans. Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De "makkelijke talen" zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.
Wereldwijd proberen miljoenen mensen Engels te leren. In 116 landen is dit de meest geleerde taal, gevolgd door Frans (in 35 landen het populairst), Spaans (32 landen) en Duits (9 landen). De Engelsen zelf leren vooral graag Spaans en Frans.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Italiaans komt als meest aantrekkelijk naar voren in het onderzoek. Het hart van de deelnemers ging letterlijk tekeer, met 23% meer slagen per minuut. Daarna volgen Portugees (20%), Frans (18%) en Grieks (18%).
Op alle leeftijden kun je een vreemde taal leren. Als volwassene leer je zelfs sneller een vreemde taal dan dat je je moedertaal leerde als kind! Een vreemde taal leer je op een andere manier dan je moedertaal: Je begrijpt de betekenis van de woorden al en hoeft er alleen maar een nieuw woord voor te leren.
Improvisatietalent. Die vreemde taal onder de knie krijgen, dat kan met het nieuwe boek van Dorren: 'Zeven talen in zeven dagen'. Hierin leert de lezer het Fries, Deens, Noors, Zweeds, Spaans, Portugees en Italiaans "te temmen".
Het Tobi wordt ook, zij het minder, gesproken op de Zuidwest-Eilanden (Helen Reef, Fana, Pulo Anna, Merir en Sonsorol). Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld.
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Minstens 24 miljoen, concluderen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent in een 266 pagina's tellend rapport. Onze taal wordt dan ook bij lange na niet met uitsterven bedreigd.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Het landje aan de Noordzee is inderdaad niet zo groot, maar de Nederlandse taal behoort wel degelijk tot de wereldtalen. Nederlanders zijn echt wel trots op hun land, maar laten dit niet zo blijken met bijvoorbeeld vlaggen en parades.
Mandarijn
Voor geschreven Mandarijn kan een 'traditionele' en een 'vereenvoudigde' karakterset worden gebruikt (deze laatste is overigens nog steeds heel ingewikkeld). Met 918 miljoen moedertaalsprekers is Mandarijn de onbetwiste nummer 1 van deze wereldtalen top 10.