In het Bengaals spreek je van 'ma' en 'baba', als je het over je moeder en vader hebt. In het Zuid-Afrikaans is het praktisch hetzelfde als bij ons, 'mamma' voor je moeder, en 'pappa' voor je vader.
In het Latijn bestonden de aanduidingen mam(m)a en pap(p)a al voor 'moeder' en 'vader'. Wij hebben deze woorden echter niet uit het Latijn, maar uit het Frans geleend (maman en papa). De schrijfwijzen mama en papa sluiten hierbij aan. Later ontstonden ook mamma en pappa.
Papa (vader) is het Latijnse, Italiaanse, Spaanse, Catalaanse en Portugese woord waarmee de paus wordt aangeduid. Papa is in het internationale spellingsalfabet het woord voor de letter "P".
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. De spelling papa is oorspronkelijk aan het Frans ontleend. Omdat de eerste a kort is, is de dubbele p strikt genomen juister; vergelijk kapen en kappen.
De oorsprong van de woorden ligt vooral fonetisch, gezien de klank zijn het een van de makkelijkst te maken klanken voor kleine kinderen is. Daarom is mama of papa veelal het eerste woord dat een kind kent. Volgens Don Ringe is papa en mama mogelijk het eerste bewust beleefde eigen geluid van baby's.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”.
De echte eerste woordjes
Er zijn ook kinderen die vóór hun eerste verjaardag al met hun eerste woordjes komen. Na het allereerste woordje (vaak 'mama' of 'papa') volgen vaak snel meer woordjes, bijvoorbeeld 'bal' of 'au'. Je kleine ontdekt dat hij door middel van zijn woordjes en geluidjes dingen duidelijk kan maken.
de mammie zelfst. naamw. (v.) Verbuigingen: mammies , moeder Voorbeeld: `Ga maar naar je mammie` Bron: WikiWoordenboek.
schreeuvvt Ma-ma [1654; WNT zooien I], sijn mama 'zijn moeder' [1660; WNT]. Ontleend aan Frans maman 'moeder' [13e eeuw; Rey], een brabbelwoord uit de kindertaal, ontstaan door de reduplicatie van een universeel klankelement ma-, zie ook → papa.
De woorden 'papa' en 'mama' vinden hun oorsprong in het Frans. Maar de hoofdgebruikers van de woordjes – baby's – hebben er ook iets mee te maken. Het korte antwoord op deze vraag is: uit het Frans.
Eigenlijk helemaal niet. Dat kinderen vaak eerder 'papa' dan 'mama' kunnen zeggen, is namelijk makkelijk te verklaren. Het woordje 'papa' heeft – in de meeste talen – namelijk gemakkelijkere klanken en is daarom eenvoudiger uit te spreken voor een baby.
'Mana mu' betekent 'mijn moeder' in het Grieks.
kind * [jong mens, zoon of dochter] {oudnederlands, middelnederlands kint 901-1000} oudsaksisch, oudhoogduits, oudfries kind (o.)
Termen. Bekende alternatieve koosnaampjes voor een moeder in het Nederlands zijn: mama, ma, mam, mams, mammie, moeke, ma'ke, moe, moer, moemsie, moes, moesje, mem (Fries), mamaatje, mutti (uit het Duits) en mamsie. De moeder van iemands vader of moeder is diens grootmoeder.
Wie je ook bent, of waar je ook vandaan komt; Moeke is van iedereen. Of je nu in het Zuiden of Noorden van Nederland woont, het is Oost, West Moeke best. “Moeke verwijst naar het Brabantse woord voor moeder.
Is het 'de pappie' of 'het pappie'?
Het is 'de pappie', want pappie is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die pappie'.
Oma en opa zijn niet zo erg. On va voir mamie et papy. We gaan naar oma en opa. Mamie et Papy doivent dire bonne nuit à Princess Beyonce.
Wat is het meervoud van mammie? Het meervoud van mammie is 'mammies'. Eén mammie, twee mammies.
Op de leeftijd van negen à tien maanden maken kinderen geluiden die steeds meer lijken op spraakklanken. Het herhalen van dezelfde klanken noemen we brabbelen. Rond de eerste verjaardag begint bij de meeste kinderen het gebrabbel op echte woordjes te lijken. Ze vertellen je zo hele 'verhalen'.
Jouw kind van 2 jaar praat nog niet omdat hij of zij gewoon nog niet zover is, zonder dat daar een reden voor is. Ongeveer 10 tot 15% van de tweejarigen is wat later met praten zonder dat er iets aan de hand is. Er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.
1 - 2,5 jaar
Gemiddeld zegt het kind rond de eerste verjaardag het eerste woordje. Deze woorden zijn vaak belangrijke mensen in de omgeving (papa, mama), dieren (poes, hond), speelgoed (auto, bal) of groeten (doei, daag). Vaak gebruiken kinderen een ander (makkelijker) woord.
Sommige kinderen praten rond hun eerste verjaardag al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas vanaf anderhalf jaar de eerste woordjes zeggen.