Voorbeelden van talen zonder lidwoorden zijn het Latijn, het Russisch en het Fins. Andere talen, waaronder het Iers (an) en het Esperanto (la), kennen alleen een bepaald lidwoord. Ook het Nederlands kende oorspronkelijk geen lidwoorden. In het Oudnederlands ontbraken ze nog, het Middelnederlands kende ze echter al wel.
de en het ('t) zijn bepaalde lidwoorden, een ('n) en geen noemen we onbepaald.
Het Russisch kent geen lidwoorden. Het Russisch kent zowel de optie twee zinnen aan elkaar te linken met een voegwoord, zoals in het Nederlands, als de optie zonder voegwoord.
Het Nederlands heeft drie lidwoorden: de, het en een. De en het zijn de bepaalde lidwoorden. Een is het onbepaald lidwoord. Lidwoorden staan voor een zelfstandig naamwoord, zoals vrouw, bus, uur.
Een lidwoord hoort altijd bij een zelfstandig naamwoord. "de" en "het" zijn bepaalde lidwoorden: een zelfstandig naamwoord is een "de-woord" óf een "het-woord". "een" is een onbepaald lidwoord: het kan bij alle zelfstandig naamwoorden worden gebruikt.
'Ajax' is onzijdig: 'het Ajax van nu', niet vrouwelijk.
Is het de of het tikkie
In de Nederlandse taal gebruiken wij de tikkie.
Diernamen die de-woorden zijn (hond, kat, muis, olifant, slang) worden in het noorden van het taalgebied (Nederland) over het algemeen als mannelijk beschouwd, zelfs als het van oorsprong vrouwelijke woorden betreft.
Het wordt vaak uitgesproken en geschreven als 't en een als 'n . De lidwoorden de (mannelijk, vrouwelijk en meervoud) en het (onzijdig en verkleinwoord enkelvoud) zijn bepaalde lidwoorden; met "de straat" of "het boek" wordt verwezen naar één bepaalde straat of één bepaald boek.
Diernamen als paard, konijn, schaap en varken zijn onzijdig. Naar die diernamen wordt verwezen met de onzijdige voornaamwoorden het en zijn. De mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden (hij, zijn; zij/ze, haar) kunnen wel gebruikt worden als de spreker het biologisch geslacht expliciet wil aangeven.
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
De officiële taal in Oekraïne is het Oekraïens. Het is net als het Russisch een Slavische taal. Veel inwoners van Oekraïne, vooral in het zuiden en oosten, beschouwen het Russisch als hun eerste taal.
In een intensief programma leer je al in een week de basis van het Russisch en merk je dat je al snel gesprekken kunt voeren in het Russisch. De duur van je programma is afhankelijk van je huidige niveau en je einddoelen. Laat je adviseren door een van onze taaltrainers en ontdek hoe jij het best Russisch kunt leren.
Als je dat wel weet, weet je ook of het een de-woord of een het-woord is. Voor mannelijke en vrouwelijke woorden komt namelijk altijd de, voor onzijdige woorden altijd het. Soms hebben woorden twee geslachten, bijvoorbeeld én mannelijk én vrouwelijk, of én vrouwelijk én onzijdig.
Er zijn trouwens ook zelfstandige naamwoorden die helemaal geen enkelvoud hebben: notulen, onkosten, paperassen, hersenen, hurken . Je kunt met zelfstandige naamwoorden samenstellingen maken: fietsventieldopje.
Is het de of het water
In de Nederlandse taal gebruiken wij het water.
'Er zijn geen vaste regels voor lidwoordgebruik bij winkelnamen. ' Het kan dus allebei. Op Onze Taal zeggen ze dat je zowel 'Ik ga naar de Kruidvat,' als 'Ik ga naar het Kruidvat' kunt zeggen.
Het antwoord is: het huis.
Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig. Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken.
Bij de geboorte kan een babyolifant, kalf genaamd, al 90 kilo wegen. Een kalf is behoorlijk behaard, heeft nog maar een korte slurf, en is erg afhankelijk van zijn moeder en tantes in de kudde. Het kalf gebruikt zijn mond om de melk van zijn moeder te drinken. Ze groeien gemiddeld 1 kilo per dag in hun eerste jaar!
Geboorte van een kalfje
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Onzijdige woorden zijn goed herkenbaar aan het lidwoord het, maar mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de. Daaraan kun je het dus niet zien. Helaas kun je vaak niet 'weten' of een woord mannelijk of vrouwelijk is; je moet het opzoeken, bijvoorbeeld op Woordenlijst.org.
Bij een woord dat in het meervoud staat komt altijd “de”.
Het antwoord is: het bos (woud).