Meeste talen & meeste woorden Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
Pirahã is ongebruikelijk onder de tegenwoordige talen van de wereld, doordat het geen telwoorden kent, hoewel dit meer gebruikelijk lijkt te zijn geweest voor de verspreiding van moderne handel en technologie.
Makkelijker is het om de woordenboeken van verschillende talen te vergelijken. Het Nederlands is dan een middenmoter, het Engels wint de competitie met ruim 300.000 trefwoorden in het Oxford English Dictionary.
Hoeveel woorden kent het Nederlands? Het aantal Nederlandse woorden is onbeperkt, want je kunt met de bestaande grondwoorden steeds nieuwe samenstellingen en afleidingen maken. Het grootste deel van de nieuwe woorden in een woordenboek zijn dan ook samenstellingen met elementen die er al in voorkwamen.
Rond het jaar 2000, in mijn eerste jaar als redacteur bij Duden, stelde men dat de woordenschat van de Duitse standaardtaal 300.000 tot 400.000 woorden telde. Bij een analyse van het Dudencorpus, onze elektronische tekstverzameling, kwamen we onlangs uit op 17,4 miljoen grondvormen (woorden in hun niet-verbogen vorm).
Hoeveel woorden kun je überhaupt op een dag leren? Het antwoord is maximaal 40 woorden (volgens gedane onderzoeken). Alleen is het wel zo dat als je 10 woorden leert, je ze 8x moet herhalen. Leer je 20 woordjes, dan moet je ze 30x herhalen.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname.Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Zo bevat het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden 60 letters. Het verwijst naar de leden van een comité die kinderactiviteiten voorbereiden voor een carnavalsoptocht. In 2011 werd het door het Guinness World Records opgetekend als het langste Nederlandse woord.
Die maken van het Nederlands een soort 'taaltje voor de eigen groep', lingo-voor-rond-de-dorpspomp, in plaats van in te zien dat het Nederlands ook wel degelijk een wereldtaal is: wereldwijd bestudeerd, wereldwijd vertaald en wereldwijd ingezet voor economische doeleinden.
Luisteren. Nederland heeft voor het tweede jaar op rij de beste Engelse talenkennis in de wereld. Er werd een onderzoek gedaan onder een miljoen volwassenen uit tachtig landen die Engels als tweede taal spreken.
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Oudste Nederlands
Het Oudnederlands, dat wil zeggen de Nederfrankische dialecten zoals die tot circa het midden van de 12e eeuw werden gesproken, was de voorloper van het Middelnederlands.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Liki. Liki, dat ook bekend staat als Moar, wordt in de regio Papoea in Indonesië gesproken door mensen die wonen op de eilanden voor de kust van Sarmi Kecamatan, Jayapura Kabupaten en Sarmi. Het was ooit een zeer populaire taal, en werd gebruikt door de inheemse kerkfunctionarissen in de streek.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het aantal allochtonen in Nederland is 3.752.2911 op 1 januari 2016. Omgerekend is dit 22% van de Nederlandse bevolking.