Supplementen. Soms lees je dat supplementen met bijvoorbeeld vitamine D, vitamine C, ijzer, chroom, koper, zink, magnesium, gember, knoflook of kaneel goed zijn voor mensen met diabetes.
Als je diabetes hebt zijn er een aantal vitamines en mineralen die wat extra aandacht vragen, namelijk vitamine D, vitamine B12, magnesium en chroom.
Magnesium is cruciaal voor de werking van insuline en het regelen van het bloedglucose. Het activeert namelijk de insulinereceptoren en het stimuleert de aanmaak van eiwitten met een signaalfunctie voor insuline. Een magnesiumtekort kan daardoor de symptomen van diabetes type 2 versterken.
Uit een studie van Harvard bleek een verhoogde inname van zink de kans op diabetes-type-2 te verlagen tot wel 28%. 24 Jaar lang werden 82.297 vrouwen tussen de 33 en 60 jaar oud gevolgd. Hiervan ontwikkelden 6030 vrouwen diabetes-type-2.
En sommige studies tonen aan dat extra magnesium slikken bij diabetes type 2 zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en betere bloedsuikers.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Magnesiumcitraat wordt vaak gebruikt door mensen met een sportieve levensstijl. Het is wetenschappelijk bewezen dat citraat de magnesiumwaarden in alle weefsels verhoogt, dus ook in de spieren (Ates, 2019). Daarom draagt magnesium bij aan: Het behoud van sterke en soepele spieren.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers. Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Er is meer onderzoek bij mensen nodig om dit te bewijzen.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Symptomen van een zinktekort
Als je een tekort aan zink hebt, dan kun je de volgende klachten krijgen: Groeivertraging. Verminderde smaak en reuk. Huidafwijkingen.
Gezondheidsclaim. Zink helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen en is goed voor haren, huid en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw.