Heb je echt nood aan een koek? Kies dan wijs. Ga voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Het is wellicht geen verrassing dat tussendoortjes als chocoladekoeken, (suiker)wafels en cake een minder goede keuze zijn.
Als je weinig calorieën wil binnenkrijgen tijdens het koffiedrinken, is een lange vinger of mariabiscuit de meest verstandige keuze. Of ze gezond zijn is een tweede: ze zitten alsnog vol met suiker. Je hoeft je alleen niet zoveel zorgen qua calorieën als je het bij één koekje houdt.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Want: een 'gezonde' koek bestaat eigenlijk niet. Ongeacht hun samenstelling of voedingswaarde, worden koeken altijd ondergebracht in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Met andere woorden: ze zijn overbodig in een evenwichtige voeding en moeten als extraatje gezien worden.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Kies liever geen producten met veel zetmeel en suikers.Die maken uw bloedsuiker hoger. Bijvoorbeeld: witbrood en producten van wit meel, zoals ontbijtkoek, koekjes en gebak.
Koekjes gemaakt van witte bloem en suiker hebben weinig tot geen voedingswaarde. Daarnaast kost het vitamines en mineralen om dit überhaupt goed te kunnen verteren. Tuurlijk zijn ze lekker en kun je ze gerust eten als je iets lekkers wilt.
Wat mij betreft is dit zeker geen goede vervanging voor een gezond ontbijt. Te veel suiker en te veel verzadigd vet. Bovendien weinig eiwit en weinig vezels in vergelijking tot een écht gezond ontbijtje. Ik raad trouwens altijd aan om wél tijd te nemen voor het ontbijt, ik vind dat zo belangrijk!
Rozijnen zijn goed voor het lichaam. Ze stimuleren namelijk ons spijsverteringssysteem en helpen met voedselopname. Ook zitten er saponinen in, die zorgen dat cholesterol uit voeding niet in ons bloed terecht komen. Naast saponinen zorgt resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Rijstwafels bevatten heel wat goede vitamines en mineralen. Zo bevatten ze onder andere erg veel vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B11 en de mineralen magnesium en koper. Dat komt natuurlijk omdat rijstwafels gemaakt zijn van gepofte rijst, welke net als granen vol B-vitamines zit.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
De voedingswaarde maiswafels laat weinig aan de verbeelding over: er zitten weinig vetten, eiwitten en vezels in een maiswafel maar vooral veel koolhydraten. Daar is op zichzelf niks mis mee, zeker als je ziet dat er geen suiker aan is toegevoegd.
Toch is chips geen gezonde snack. Maar liefst 33% van de chips bestaat uit vet. Door deze grote hoeveelheid vet krijg je een flinke hoeveelheid calorieën binnen. In 100 gram chips – groente- en aardappelchips – zitten ongeveer 500 kilocalorieën.