Tips: zo kies jij het juiste ei Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Drie sterren Beter Leven keurmerk
Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk.
USDA-klasse AA : deze classificatie geeft de hoogste kwaliteit eieren aan, zoals eieren met een schone, onbeschadigde schaal en stevige, ronde dooiers. USDA-klasse A: deze classificatie geeft eieren van zeer hoge kwaliteit aan, waaronder eieren met een schone schaal en redelijk dikke eiwitten.
DEN HAAG - De Rondeeleieren onder het AH Puur & Eerlijk logo en de eieren van Bio+ komen het beste uit een test van de Consumentenbond. Voor de eigen gezondheid maakt het echter weinig uit welke eieren consumenten kiezen. De bond testte in totaal zeventien veelverkochte soorten eieren.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Het ganzenei is vetter, romiger en intenser van smaak. Dit ei past bijvoorbeeld goed bij een gerecht met asperges. Mocht je ze ooit tegenkomen bij een poelier, groothandel of bij een boer: zeker proberen! Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en zijn romiger van smaak omdat ze meer vet en eiwit bevatten.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Van pluimveehouder tot tuinder en van bakker tot bierbrouwer, ze openen allemaal hun deuren om te laten zien hoe ze werken. De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag.Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt.
Eieren die in de winkel worden gekocht, worden meestal gelegd door kippen die in kooien of grote, afgesloten schuren (dat heet kooivrij) worden opgesloten en nooit de zon zien, wat betekent dat er geen vitamine D in eieren die in de winkel worden gekocht zit. In vergelijking met eieren die in de winkel worden gekocht, zijn eieren van lokale boerderijen rijker aan kleur, dooierdichtheid, versheid en schaaldikte .
Verse eieren die u koopt bij de boer zijn 28 dagen houdbaar. Eieren die in de supermarkt zijn gekocht, zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de doos aangeeft.
Hoewel de kleur van eidooiers niet betekent dat ze een hogere of andere voedingswaarde hebben, vinden veel mensen dat donkergekleurde dooiers smaakvoller zijn . Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, dus u zult het zelf moeten beoordelen — een vooruitzicht waarvan wij denken dat u het niet erg zult vinden, als u net zo van eieren houdt als wij!
Wat kosten eieren bij de boer? Ze zijn vaak goedkoper dan bij de supermarkt! De eieren bij de boer zijn niet alleen veel verser maar zijn vaak ook goedkoper ten opzicht van de supermarkt. Eieren in de supermarkt kosten vaak rond de 3 of 4 euro voor 10 stuks.
De resultaten waren dus duidelijk: voor de lekkerste eieren, kies je voor kippen die in de wei hebben geleefd . Als je die niet hebt, kies je de eieren met de hoogste niveaus omega-3-vetzuren. Wat betreft de smaak, maakt het niet uit of de eieren biologisch, kooivrij of uit een kooibatterij zijn.
Kwaliteit A
Om in klasse A toegelaten te worden, moet een ei aan diverse kwaliteitscriteria voldoen: Het moet er goed uitzien: de schaal dient schoon en onbeschadigd te zijn. Reiniging van de schaal door het te wassen is in de Europese wetgeving voorlopig nog toegestaan.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
De officiële toetsing aan de criteria van het Beter Leven keurmerk moet nog plaatsvinden, maar Kipster gaat ongetwijfeld drie dik verdiende sterren krijgen. Daarmee zijn de Kipster-eieren dan vergelijkbaar met biologische eieren, of het Rondeel-ei van Albert Heijn, het Gijs-ei van Plus en het Vrolijke Kip-ei van Deen.
Lidl heeft de industrie ook verder ondersteund door een van de eerste retailers te worden die witte eieren in alle winkels in het Verenigd Koninkrijk introduceerde, waarmee producenten worden geholpen door productievere en milieuvriendelijkere vogels te gebruiken. Deze witte eieren worden geproduceerd door kippen met witte veren .
De binnentuin van Kipster biedt frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken (+ uitloop) i.p.v. alleen die 4 m2 uitloop buiten. Vandaar dat deze code 2-eieren toch 3 sterren Beter Leven keurmerk toegekend kregen.
Is het ene ei gezonder of diervriendelijker dan het andere? Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk.
NL staat voor Nederland. De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
Veel eierdozen dragen het label "free-range" . Het belangrijkste verschil tussen kooivrije en vrije-uitloopeieren is dat de laatste afkomstig zijn van kippen die, naast de extra ruimte die kooivrije vogels hebben, ook toegang hebben tot een vorm van buitenruimte.