Honing is voor de bijen wat brood is voor ons. Om aan zijn behoeften aan suikers te voldoen, verzamelt een bijenvolk jaarlijks 150 kg nectar. Imkers gebruiken overwegend dit soort suiker om hun bijen te voeren.
Jerrycan Invertbee van 14 kg (suikerwater)
€ 14,99. Op voorraad en direct leverbaar. Invertsuiker in een jerrycan met een inhoud van 14 kg (10,2 L). Invertbee is de beste siroopvoeding voor de bijen door het relatief hoge fructose gehalte van 36%.
Gebruik absoluut geen dagelijkse jampotgift, dit kan namelijk resulteren in enorme broednesten zonder opslag van wintervoer. De optimale oplossing is 3 kg suiker op 2 liter water, dat lost prima op. Deze verhouding resulteert dus in 3 kg plus 20% water, dus ongeveer 3,6 kg wintervoer.
Suikerwater wordt aan honingbijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren. Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten.
Ja honing is het voedsel van de bijen maar dat neemt niet weg dat wij hier goed van mee kunnen en mogen genieten. Bijen halen in de regel twee zaken van bloemen. Het eerste is stuifmeel dit wordt veel gebruikt als voeding voor de jonge bijen, het tweede wat bijen van de bloemen halen is nectar.
Het voeren van suikerwater kan zelfs schadelijk zijn voor de beestjes, omdat de bijen het best uit natuurlijke nectarbronnen kunnen drinken volgens James C. Nieh, professor ecology, behavior and evolution aan UC San Diego. Je kunt de bijen het beste trakteren op vers water en inheemse bloemen.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Het is mogelijk – niet wenselijk – om de bijen te voederen met droge suiker. De bijen 'verspillen veel kristallen en moeten over water beschikken om de suiker te kunnen oplossen. Als de weeromstandigheden slecht zijn, is dat niet het geval.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Re: Hoe suikerwater aanmaken
3 kilo suiker in een pan. Het gekookte water erop. Roeren tot alle suiker opgelost is. Even laten staan, en eventueel nog een keer roeren als er toch nog wat suiker op de bodem is neergestreken.
Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!
Energiebehoefte van een wintertros uitgerekend
Voor een tros van 10.000 bijen betekent dat bij 3°C 26 gram/dag, 780 gram per maand, en 4,7 kg voor een winter van zes maanden. Bij de hoge temperatuur (13,5°C) 60 gram/dag, 1800 gram/maand en 10,8 kg/winter.
Je kan suikerwater in de koelkast makkelijk een aantal weken bewaren.
Suikerdeeg, voederdeeg, apifonda: deze termen worden door imkers meestal door elkaar gebruikt. Afgezien van de verschillen hebben ze het dan in alle gevallen hebben over een deeg dat in plaats van meel vooral uit suikers bestaat.
Zorg voor voldoende bloemen: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Ook in je moestuin, kruidentuin, op je balkon of op een groendak kan je heel wat doen om onze wilde bijen te helpen.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Suikerwater wordt aan bijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren. Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten.
Bijen werken daarom in de lente en zomer extra hard zodat ze het hele jaar kunnen eten, ook wanneer er geen bloemen zijn. Zonder honing zouden de bijen verhongeren. Bijen maken de honing dus niet voor ons mensen, maar om zelf te kunnen overleven. In de honing zitten alle voedingsstoffen die de bijen nodig hebben.
Ze bestuiven bijna een derde van ons voedsel, denk maar aan appels, tomaten, aardbeien, courgettes, paprika's enzovoort. Ook vogels en andere dieren profiteren ervan mee, want ze eten de zaden en bessen ervan op.
Re: hoe suikerdeeg voeren
Wat ik vaak doe, is de hoeveelheid deeg die ik wil voeren in een schone stevige plastic zak doen, platstampen en op één plekje open snijden. Het gat leg ik dan op het gat in de dekplank. De bijen doen gedurende enkle weken de rest. Met een kant en klaar pak van 2,5 kilo kun je hetzelfde doen.
Bijen zoemen, dat weet iedereen. Maar niet alle bijen zoemen wanneer ze pollen verzamelen. Iets meer dan de helft van alle bijensoorten, 58 procent om precies te zijn, zoemt wanneer ze in een bloem kruipen om pollen te zoeken.
Oorspronkelijk waren honingbijen in het wild levende insecten, ver van bijenkasten en imkers. Tegenwoordig worden honingbijen veelal alleen nog beschouwd als pure landbouwdieren. Er wordt beweerd dat ze niet kunnen overleven zonder tussenkomst van mensen/imkers. Dit klopt niet.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.