In Noorwegen worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Noorwegen. Jouw stekkers passen.
Nee, in Noorwegen worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen speciale reisstekker of wereldstekker nodig om je telefoon op te laden of bijvoorbeeld je scheerapparaat te gebruiken.
In Noorwegen is het voltage 230. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een verloop-of wereldstekker is niet nodig. In Zweden is het hetzelfde als in Noorwegen.
Elektriciteit in Noorwegen
De netspanning in Noorwegen bedraagt 220 volt. U heeft in Noorwegen geen wereldstekker nodig.
Wat voor stopcontacten gebruiken we in Nederland? In Nederland gebruiken we stopcontact type-F, maar stekkertype type-C en E passen ook. Het voltage wat hier uit het stopcontact komt is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In veel landen in Europa, Afrika en Azië kun je dus gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken. Echter zijn er enkele uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan het Verenigd-Koninkrijk, Cyprus en Malta.
Het is verboden om de volgende voorwerpen zonder speciale toestemming te importeren: Drugs, medicijnen en gif (kleine hoeveelheden medicijnen voor eigen gebruik is toegestaan) Alcoholische drank met meer dan 60% alcohol. Wapens en munitie.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Met een pinpas of creditcard kun je in Noorwegen vrijwel overal terecht. Je kunt er geld mee pinnen bij een automaat, die zijn er meer dan voldoende vooral in grote steden, of betalen in een winkel. Houd er wel rekening mee dat ook wanneer je je pas gebruikt, je te maken krijgt met de wisselkoers.
Groen. De kleurcode van het reisadvies voor Noorwegen is groen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Leidingwater in Noorwegen is veilig om te drinken.
Personen van 18 jaar en ouder mogen vrij invoeren naar Noorwegen: 1 liter sterke drank (alcoholpercentage tussen 23% en 60%) en 3 liter alcoholische drank (alcoholpercentage tussen 2,5% en 22%, zoals bv wijn) en 6 x 0,33l bier.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Stekkers bevatten in ieder geval twee draden. De derde draad is de aarddraad. Stekkers die een aarddraad bevatten noemt men ook wel geaarde stekkers en stekkers die geen aarddraad bevatten noemt men ook wel ongeaarde stekkers.
De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen.
Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je 's avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Zo kun je goedkoop eten in Noorwegen
Denk aan dingen als pasta en rijst, tomaten in blik, bouillonblokjes, olie, couscous, aardappels, soep, peper en zout, kaas. Noem het maar op! Qua groenten en fruit neem ik verse dingen mee die langer houdbaar zijn.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.