Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester.
Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
'UV-werende kleding heeft vaak dezelfde eigenschappen als normale kleding die straling goed tegenhoudt: de stof is meestal dichtgeweven, synthetisch en er zijn vaak donkere kleurstoffen aan toegevoegd.
Invloed ozon
Dat gas houdt het meeste UV-licht tegen, zodat maar weinig UV de aarde kan bereiken. Het meeste ozon bevindt zich in de ozonlaag. Net als het weer heeft ook de ozonlaag seizoenen.
Draag beschermende kledij en een zonnebril.
Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A- en uv B-straling.
Een parasol houdt enkel ruim 40% van de UV-straling tegen. De rest van de schadelijke straling bereikt je huid via reflectie. Immers, de parasol zit niet helemaal om je heen. Daarbij: mocht dat wel het geval zijn, dan alsnog kom je in aanraking met straling.
Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.
Kunststoffen die worden gebruikt in buitentoepassingen kunnen worden blootgesteld aan zware weersinvloeden. Deze toepassingen vereisen vaak een weerbestendig kunststof dat bestand is tegen de negatieve invloed van ultraviolette straling op het uiterlijk en de mechanische eigenschappen van kunststoffen.
Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Polyester is de meest gebruikte stof voor UV-beschermende kleding. Deze stof ziet er mooi uit en kreukt minder snel. UV-beschermende kleding van polyester is veilig om te gebruiken.
Gewone kleding
Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Het antwoord op al deze criteria is lycra. Lycra is een synthetisch en elastisch materiaal, dat zodanig samentrekt dat het UV-straling effectief weert. Door lycra te combineren met de beste O'Neill technologieën, zijn we erin geslaagd om de beste collectie UV-beschermende producten te creëren.
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
Bij Decathlon scoor je voordelig een uv-shirt! Wij verkopen UV-shirts voor dames, heren, kinderen en baby's.
' Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand.
Een derde mogelijkheid is om een PET fles of -pot een extra UV-bescherming mee te geven. Er zijn typen die verschillende golflengten in het UV-bereik afvangen. Onder andere voor kruiden en specerijen wordt een UV-bescherming toegevoegd om de kleur van het product te beschermen.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Plek op aarde
Waar je op dat moment bent op de wereld heeft invloed op de sterkte van de UV straling, in Australië bijvoorbeeld is de ozonlaag heel dun en is de UV straling het sterkst, want er wordt minder UV straling gefilterd door de dunne ozonlaag.
Het beste antwoord
Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Zwart en wit zijn de meest gekozen kleuren voor een parasol. Geen enkele kleur is weersbestendig en de stof zal altijd in de loop der jaren wat verkeuren door de zon en andere weersinvloeden. Zwart zal door de zon sneller verkleuren dan wit, maar op wit zie je weer sneller verkleuring door bijvoorbeeld regen.
Phifertex. Onze collectie polyester stof met vinylcoating, Phifertex, is een ongelooflijk duurzame stof met een hoge UV-bestendigheid/kleurechtheid. De kleur van polyester gaas met coating van vinyl is 'ingesloten' in de PVC-coating, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de kleur vervaagt in de zon.
Acryl is kwalitatief een zeer geschikt materiaal voor parasoldoeken. Het is gemaakt van kunststof vezel en de draden worden tijdens het proces gekleurd, zodat een door-en-door gekleurd doek onstaat. Acryl wordt onder verschillende merknamen verkocht. De bekendste acrylmerken zijn Dralon en Sunbrella.