Wolvilt. Wolvilt is een kwalitatieve, natuurlijke textielsoort vervaardigd door de samenpersing van de vezels. Het materiaal heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en is ademend, isolerend, elastisch, geluiddempend, waterafstotend, vuilafstotend en brandt niet.
Gordijnen zonder "echte" stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Hierdoor kom je voor de beste geluidsisolatie uit op (gevoerde) overgordijnen.
Een akoestisch doek is een geluidsabsorberend gordijn voor het creëren van een studio akoestiek. Indien je ruimte veel ongewenste reflecties (galm/echo) geeft, kan dit tot ergernissen leiden. Dit komt met name tot uiting bij het maken van muziek of wanneer je met meerdere personen tegelijk aan het praten bent.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Akoestisch behang zorgt ervoor dat de akoestiek in de ruimte aangenamer wordt, zonder echo. Isolatiebehang kan geluid zodanig isoleren dat het ook gebruikt kan worden als een vorm van geluidsisolatie. Dus als je last hebt van luidruchtige buren, kan dit ook een deel van de geluidsoverlast wegwerken.
Wat is een akoestisch spanplafond? Een akoestisch spanplafond bestaat uit een akoestisch doek dat onder het bestaande plafond wordt gespannen. Het doek is voorzien van hele kleine perforaties die het geluid uit de omgeving absorberen. Dit zorgt ervoor dat het geluid niet weerkaatst wordt.
Hoe dikker de stof, hoe beter ze geluidsgolven kunnen absorberen. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde en een driedubbele plooi is beter dan een enkele plooi.
Een van de meest praktische oplossingen is het gebruik maken van tochtstrippen en dubbele tochtbanden. Deze strippen en banden zijn in vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen. Deze simpele strips zorgen ervoor dat kiertjes onder deuren worden gedicht waardoor het geluid al meer gedempt wordt.
Gordijnen hebben niet echt een geluidswerend effect. En ook de brandvertragende gordijnen houden het geluid niet tegen. Toch bestaat er zoiets als geluidswerende gordijnen, gemaakt met een speciale technologie die geluid absorbeert tot 15 decibel.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.
Absorberende materialen
a = 0%: er is geen absorptie en al het geluid wordt weerkaatst (voorbeeld: gladde betonnen plaat); a = 100%: alle geluid wordt geabsorbeerd (voorbeeld: een open deur).
Polyethyleenfolie is luchtdicht, zeker in de wat zwaardere kwaliteiten, maar houdt door het lage soortelijk gewicht het luchtgeluid niet merkbaar tegen. Polystyreen (piepschuim) is in geen enkele geluidwerende constructie bruikbaar. Het is te licht en het oppervlak is te glad om geluid goed te absorberen.
Akoestisch plafond prijs
Het laten plaatsen van een akoestisch spanplafond kost ongeveer €100-€150/m2. Dit is iets duurder dan de prijs voor een standaard spanplafond, maar hou er rekening mee dat hiermee je ruimte onmiddellijk geïsoleerd is en je hier dus geen kosten meer hoeft voor te voorzien.
Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim, omdat deze materialen voldoen aan de volgende 2 criteria: ze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden.