Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.
Synthetische vezels als nylon en polyester vatten geen vlam, maar smelten bij contact met vuur. De smeltdruppels veroorzaken ernstige brandwonden.
Eisen brandveiligheid kleding
Is de kleding helemaal gemaakt van (of een combinatie van) acryl, modacryl, nylon, olefin, polyester of wol? Dan voldoet de kleding in principe aan de eisen voor brandveiligheid.
Brandwerend textiel
Bepaalde stoffen, zoals katoen, jute en viscose, zijn extreem brandbaar. Polyamide en polyester zijn weliswaar lastig ontvlambaar, maar wanneer deze stoffen in contact komen met vuur kunnen ze smelten.
Polyamide (ook wel bekend als nylon) heeft een ontstekingstemperatuur van 485 graden en een smelttemperatuur van 215 graden. Hiermee wordt het gezien als een moeilijk ontvlambare stof.
Vlamvertragend katoen (behandeld)
In veel gevallen zijn brandvertragende kledingstukken gemaakt van katoen. Het katoen is dan tijdens het productieproces behandeld met een speciale finish, zoals Proban of Protex. Dit materiaal: is goedkoper dan modacryl of aramide.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Deze stofcombinatie bij werktruien verkopen we alleen in de verhouding 50/50, wat betekent dat de kenmerken van beide materialen ongeveer evenveel naar voren zullen komen. Het katoen kreukt en slijt minder snel; het acryl is minder brandbaar en voelt dankzij het katoen ook wat prettiger aan voor mensen die gauw zweten.
Wol werkt brandvertragend
Wol is een relatief veilig materiaal bij een brand. Het verbrandingspunt ligt rond de 600º Celsius. Wol vormt geen (brandende) druppels die voor uitbreiding van de brand kunnen zorgen.
Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar.De brandklasse van schapenwol is vastgesteld op B2-E. Schapenwol is moeilijk in brand te krijgen. Het verkoolt alleen bij brand, schapenwol verspreidt de vlammen niet verder.
Of het nou panelen van een bekend merk zijn, of van een merk waar nog nooit iemand van heeft gehoord; wat je er ook mee doet, zonnepanelen zullen niet spontaan in brand vliegen. Ze zullen hooguit smelten als je er een goed vuurtje onder stookt. Het zonnepaneel zelf kunnen we gerust uitsluiten als veroorzaker van brand.
het brandgevaar zelfst. naamw. Verbuigingen: brandgevaren gevaar voor brand Bron: WikiWoordenboek. 3 definities op Encyclo Mogelijkheid tot het ontstaan van brand en het zich uitbreiden van brand.
Het etiket moet duurzaam, leesbaar en zichtbaar zijn. Het etiket is in de taal van het land waar het product wordt verkocht. Op het etiket staan de materialen waaruit het product bestaat. U moet de namen van de textielvezels uit de lijst van textielvezelbenamingen (Europese Verordening Nr.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
Kleding gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester en lycocell, is moeilijk ontvlambaar. Bij contact met vuur smelt het en zorgt het voor smeltdruppels. Deze smeltdruppels kunnen brandwonden veroorzaken.
Natuurzijde krijg je namelijk moeilijk in brand, zelfs wanneer je het uit elkaar zou trekken. Dit komt omdat de vezels die in zijde zitten, snel doven als ze in brand staan. Daarentegen brand kunstzijde extreem goed.
Brandklasse A: vaste stoffen
Dit heet ontgassing. Het gas dat vrijkomt, is brandbaar. Vaste stoffen hebben vaak een kern waar de brand (hoge temperatuur) in zit, waardoor het nablussen moeilijker en langdurig kan zijn. Vastestofbranden blus je met een brandslanghaspel of schuimblusser.
Hoe stof brand veroorzaakt
Brandbaar stof is elk fijn materiaal dat vlam kan vatten en kan exploderen wanneer het zich vermengt met lucht. Brandbaar stof kan afkomstig zijn van: - de meeste vaste organische materialen (suiker, meel, graan, hout, enz.) - bepaalde anorganische niet-metalen (zoals plastic).
Wat zijn ontvlambare stoffen? Stoffen zijn ontvlambaar als zij, onder de omstandigheden waarin zij worden gebruikt, met een vonk aangestoken kunnen worden. In normaal taalgebruik noemen we dergelijke stoffen brandgevaarlijk. Voor vloeistoffen en gassen zijn het vlampunt en de gebruikstemperatuur bepalend.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.
EPS platen zijn brandbaar en daarom wordt vaak een brandvertrager toegevoegd. Toch is het belangrijk dat je bij het isoleren met deze hardschuimplaten rekening houdt met de brandveiligheid in de woning. Plaats daarom altijd gipsplaten voor de EPS isolatie.
PIR isolatie en brandveiligheid
PIR isolatieplaten zullen niet branden maar verkolen, als ze aan een erg hoge temperatuur zoals bij vuur het geval is blootgesteld worden. PIR isolatie ontbrandt bij een lagere temperatuur dan glaswol of steenwol en valt daarom in Brandklasse B.