Als je een houtkachel of open haard hebt, dan hoef je de as niet weg te gooien. Misschien weet je dat je het ook op de composthoop kunt gooien, maar een andere toepassing is om het over je gazon uit te strooien op plekken met veel mos.
Strooi het uit in het bos. Gooi het op je tuin. Strooi het op de composthoop. Maar, Gooi Het Nooit Weg!
Strooi de as uit over je gazon
Mensen die een prachtig gazon willen, strooien vaak in februari of maart kalk over het grasveld heen. As uit je vuurkorf is veel rijker aan mineralen dan kalk en dus een goede vervanger. Ook zorgt de as dat er minder mos tussen het gras groeit.
houtas in de tuin gebruiken - meststof
Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven. fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de bloem- en vruchtvorming, ook met mate geven. Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken.
Gooi geen as op je composthoop. Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd. De houtskoolas van je barbecue is dan weer prima.
Je kunt met as je planten in de tuin of in een plantenbed beschermen tegen slakken. Wanneer je met de houtas een lijn trekt om de planten of het plantenbed, maak je het de slakken lastig om naar de planten te gaan. Ze kruipen namelijk niet graag over de as.
Houtas: restproduct van houtverbranding
As van harde houtsoorten als eik, esdoorn of beuk zijn het meest geschikt voor gebruik in de moestuin. Deze as levert meer mineralen dan zachtere houtsoorten. Deze kan je uiteraard ook prima gebruiken voor de tuin maar bevatten minder mineralen.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Houtas bevat veel kalium (gemiddeld 6% – 10%, met uitschieters tot 40%, afhankelijk van de houtsoort), calcium (30% – 35%) en magnesium (5%). Het is dus een geconcentreerd goedje, waarbij bovendien geldt dat de mineralen in deze vorm goed oplosbaar zijn en (dus) snel door de planten worden opgenomen.
Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken. Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien.
Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Actieve houtskool creëert een gezondere bodem voor je planten. Het gaat schimmels tegen en neemt schadelijke stoffen op. Daarnaast zorgt koolstof voor goede drainage: het maakt de potgrond luchtiger en zorgt ervoor dat water zich langzamer door de potgrond verspreidt.
De meest veilige manier om tuinafval te verbranden, is door je afval in een speciaal hiervoor bestemde verbrandingsoven –of ton te gooien. Dit zijn vaak vierkant of ronde stalen (al dan niet verzinkt) bakken/tonnen met een deksel.
Waar mag je as wél weggooien? Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.
Om een dragende of stabiliserende schoorsteen te verwijderen heb je een vergunning nodig. Maar hoe weet je of dit zo is? Je ziet dit aan de arcering van de bouwtekening of als de vloeren op jouw schoorsteen rusten.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
De meeste planten verkiezen een licht zure grond (pH tussen 5,5 en 7). Maar zuurminnende planten zoals azalea's en rododendrons voelen zich het best bij een pH tussen en 4,0 en 5,5. Kalkminnende planten zoals buxus en lavendel daarentegen verkiezen een licht alkalische bodem (pH tussen 7,0 en 7,5).
Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft. Artsen waarschuwen zelfs voor het drinken van urine: doe je dat te vaak, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je nieren.
De geur van verse urine is meestal tamelijk neutraal als u voldoende drinkt (meestal ongeveer anderhalf tot twee liter per dag) en de blaas regelmatig ledigt. Maar soms kan zelfs verse urine een sterke geur hebben, en hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Assen zijn een goede manier om buikpotigen en insecten te bestrijden. Inderdaad, de bijtende werking van de assen rond uw planten zal de groei van slakken en naaktslakken belemmeren. Om bladluizen en andere insecten af te weren, kunt u ook de assen op de bladeren van uw planten strooien.
Droog hout is voornamelijk opgebouwd uit de volgende stoffen (in % van het drooggewicht) : cellulose 40-50% lignine 16-25% bij loofhout en 23-33% bij naaldhout. hemicellulose 20-30% bij loofhout en 15-20% bij naaldhout.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).