Het is beter om seksstandjes tijdens de zwangerschap te vermijden die de rug te veel belasten. Om deze reden wordt bijvoorbeeld het missionaris-standje afgeraden. Dat komt omdat hierbij de partner bovenop je ligt, waardoor bloedvaten kunnen worden afgekneld naar de baarmoeder.
Je baby heeft geen last van een orgasme, het tegenovergestelde is eerder waar. De hormonen die vrijkomen na het klaarkomen hebben een positief effect op je kindje en de samentrekking van je baarmoeder voelt als een lichte massage.
Tweede trimester
Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris namelijk beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je schaamlippen en clitoris sneller geprikkeld, waardoor je sneller opgewonden kan raken en misschien ook meer geniet van seks.
Hoewel het in de laatste fase van de zwangerschap lastiger is dan in de eerste twee fases, is seks nog steeds mogelijk. De standjes die aan te raden zijn, zijn doggy style, lepeltje-lepeltje, de vrouw bovenop of achterlangs.
Je ligt op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Je slaat je benen over hem heen zodat zijn penis in je vagina kan. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je vagina en clitoris wrijven. Vooral in de laatste periode van de zwangerschap is lepeltje-lepeltje een prettig standje.
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën.
Tijdens een orgasme krijg je een harde buik, want dan trekt je baarmoeder samen. Maar ook achteraf kan je buik nog hard blijven. De spieren in de baarmoeder spannen zich samen, waardoor je buik hard aanvoelt.
Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen ongevaarlijk, behalve bij medische problemen, zoals een voorliggende placenta. Dat hoor je dan van je verloskundige. Sommige standjes zijn misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik, maar seks tijdens je zwangerschap kan heel prettig zijn.
Klaarkomen kan anders voelen tijdens je zwangerschap. Dit komt zoals net genoemd door de betere doorbloeding van je schaamlippen, vagina en clitoris. Het orgasme kan krachtiger zijn en de baarmoeder kan flink hard samentrekken. Dit voelt alsof je een voetbal hebt ingeslikt.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee. Daarnaast worden warmte massages en kruidenmassages afgeraden.
Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Als er geen ontsluiting is, kunnen we niet bij de vliezen, maar wel masseren we dan de baarmoedermond. Bij het strippen komen er hormonen (prostaglandines) vrij. Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling.
Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect optreden zoals echte weeën, menstruatieachtige krampen, meer harde buiken of voorweeën. Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn komt de bevalling op gang, een derde krijgt voorweeën en/of harde buiken en bij een derde gebeurt er helemaal niets.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
Het breken van de vliezen
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'.
Het verrichten van een vaginaal toucher tijdens de zwangerschap of bevalling is een voorbehouden handeling, die in de wet is toegekend aan artsen en verloskundigen.
Voor veel vrouwen is toucheren stressvol, het is onprettig als een vreemde vingers in haar vagina stopt. Als het met haast en zonder aandacht wordt gedaan kan het erg pijnlijk zijn. Dit komt helaas veel voor. Onthoud: Het hoort geen pijn te doen.
Door te toucheren weet de verloskundige of je genoeg ontsluiting hebt om te gaan persen. Bij tekenen dat je baby in nood is. Verandert de hartslag van je kleine of zijn er andere tekenen dat hij in nood is? Dan kan de verloskundige door een inwendig onderzoek inschatten of een knip nodig is.
Bij een 'rectaal toucher' wordt een gehandschoende vinger, glad gemaakt met glijmiddel, via de sluitspier in de endeldarm van de patiënt gebracht. De patiënt ligt in zijligging op de behandeltafel. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.