Let wel op dat je de boiler op minstens 65 graden instelt. Een temperatuur lager dan 65 is ideaal voor bacteriën om te groeien. 65 graden is de minimum temperatuur die wij adviseren.
In principe kan je de elektrische boiler overal plaatsen waar tappunten aanwezig zijn. Hoe dichter de elektrische boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk hitte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt.
De meeste boilers kunnen worden ingesteld op een temperatuur tussen de 60 en 70 graden celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer het duurt voordat het water afkoelt. Als u niet zeker weet welke temperatuur u moet gebruiken, raadpleeg dan de handleiding van je boiler of neem contact op met een professional.
60°C is ruim voldoende om warm water te hebben. Bij deze temperatuur bespaar je niet alleen op de stookkosten, maar ook op het water, want je moet dan minder koud water toevoegen voor de ideale temperatuur. Een lagere boilertemperatuur verlengt ook de levensduur van de boiler.
Temperatuur warm water boiler
Mensen gebruiken vaak een temperatuur van 30 tot 70 graden Celsius.
Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats. Als het water niet door het hele watersysteem kan stromen, is het mogelijk dat het water blijft stilstaan in 'dode' hoeken.
Daarom is het belangrijk dat warm water warm genoeg is en koud water koud genoeg. Warm water moet een temperatuur van minstens 60C hebben en moet na gebruik in 45 minuten afkoelen tot onder de 25C. Voor legionellapreventie moet de temperatuur in boilers ook telkens op minstens 60C gehouden worden.
U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.
Over het algemeen duurt het tussen de 30 minuten en 1 uur voordat een boiler volledig is opgewarmd. Het is echter goed om te weten dat dit kan variëren afhankelijk van de factoren die ik hierboven heb genoemd. Een van de factoren die invloed hebben op hoe snel uw boiler opwarmt, is het type boiler dat u heeft.
In het algemeen werken boilers continu, zodat hun waterreserve dag en nacht warm is. Met behulp van een timer beslist u zelf wanneer het water verwarmd moet worden, bijvoorbeeld alleen 's nachts. Het reservoir van een boiler is zo goed geïsoleerd dat er haast geen energie nodig is om het water 24u/24 warm te houden.
Boiler kun je uitzetten, maar pas op voor legionella
Milieu Centraal adviseert om je boiler over het algemeen niet onder de 60 graden te houden, aangezien legionella tot 55 graden overleeft.
Wat gebeurt er als het water in uw boiler bevriest? Water zet uit bij temperatuurdaling, en krijgt een vaste vorm wanneer het vriest. Ook het water of achtergebleven vocht in een boiler kan bevriezen, wat zorgt voor spanningen in het oppervlak van het waterreservoir.
Op de boiler wordt de koudwater aanvoer en warmwater afvoer richting de kraan of douchekop aangesloten. De elektrische boiler vult zich door de waterleidingdruk erop te zetten en de warmwaterkraan open te zetten. Het inkomende koud water zal alle lucht uit de boiler drukken.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Warm douchen in elk huis
Een volle boiler levert na menging met koud water zo'n 76 liter warm water op. Dat is genoeg om 9 minuten lang heerlijk te douchen met een normale douchekop.
Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C.Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden.In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C.Maar de gemiddelde temperatuur ligt rond de 16 °C.
Na een korte incubatieperiode van 36-48 uur krijgen patiënten acute griepachtige verschijnselen (koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, algehele malaise) (Yu00). Er zijn geen tekenen van longontsteking (ook niet radiologisch). Spontaan herstel treedt op na 2-7 dagen.
De Legionella bacterie nestelt zich in waterinstallaties en kan leiden tot gevaarlijke en blijvende gezondheidsproblemen. Het water in uw douches kan deze bacterie bevatten en via de waternevel kan deze in de longen terecht komen. Gebruikers van een doucheruimte lopen in dit geval het risico besmet te raken.
Lagere temperatuur instellen van het tapwater
Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je de kans op Legionella. Een te lage temperatuur vergroot namelijk het risico van een legionellabesmetting. Deze bacterie heeft een optimale groeitemperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius.
De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een aantal patiënten heeft last van braken en diarree.
De legionella antigeentest in urine is goed toepasbaar voor het aantonen van een acute legionellose veroorzaakt door L. pneumophila type 1, maar met deze bepaling worden geen infecties met andere L. pneumophila serotypen of andere legionella species aangetoond.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten.