Voor het maken van aardappelpuree voor je baby kun je het beste kiezen voor bloemige aardappelen. Deze aardappelen hebben een kruimige structuur en zijn makkelijk te pureren. Voorbeelden van geschikte aardappelsoorten zijn de Bildtstar, Eigenheimer en Bintje.
Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, een maïskolf, prei, savooiekool, spitskool, witte en rode kool. Het advies is om dit vanaf de leeftijd van 1,5 pas aan je kleintje te geven. De reden is dat koolsoorten kunnen zorgen voor gevoelige darmen, omdat ze gasvorming in de darmen veroorzaken.
Maar baby's kunnen alle groenten uitproberen, ook nitraatrijke groente zoals andijvie, rode bieten, bleekselderij of spinazie. Onderzoek van het RIVM laat zien dat je je geen zorgen hoeft te maken over het eten van nitraatrijke groente. Je baby en jij kunnen veilig alle soorten groenten eten.
Vanaf 6 maanden
Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld aardappel, wortel, broccoli en bloemkool. Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Wanneer mogen baby's aardappelen? Aardappelen kunnen op het bord of dienblad van uw baby worden geplaatst wanneer ze vast voedsel begint te eten. Dat is meestal rond de 6 maanden. Aardappelpuree kan werken voor baby's die vast voedsel hebben leren kennen door ze puree met een lepel te geven en die klaar zijn om over te stappen op iets dikkere texturen .
Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken.
Wanneer mogen baby's mayonaise hebben? Verse zelfgemaakte mayonaise wordt gemaakt van rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar. In de winkel gekochte mayonaise is echter gepasteuriseerd en is technisch veilig om te eten vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Laat ongeveer 10 minuten koken/stomen. Stoom, kook of bak de zalm gaar. Giet alles af en pureer of prak het geheel met een beetje boter of olie tot een lekker hapje. Wat vind je van dit recept?
Voor het maken van aardappelpuree voor je baby kun je het beste kiezen voor bloemige aardappelen. Deze aardappelen hebben een kruimige structuur en zijn makkelijk te pureren. Voorbeelden van geschikte aardappelsoorten zijn de Bildtstar, Eigenheimer en Bintje.
Gebruik een stoommandje of kook de bloemkool gaar in weinig water. Stoom of kook de bloemkool in ongeveer 15-20 minuten gaar. Als je er met een vork inprikt moet hij echt zacht zijn. Haal de bloemkool uit de pan en bewaar het kookvocht.
Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd in fijne blokjes. Kook de in blokjes gesneden tomaat ongeveer 8 minuten in een steelpan met kokend water.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Wanneer we al deze stamppotten met elkaar vergelijken, dan zien we dat stamppot met zuurkool en hutspot er het beste uitkomen. Deze varianten bevatten de minste kilocalorieën. Daarnaast bevat zuurkool relatief weinig vet in vergelijking met andere stamppotten.
Geef je baby niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten. Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel bevatten veel nitraat. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet en dat kan dan weer schadelijk zijn.
Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden oud is.
Mag een baby kaas eten? Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
Hier pas vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Puur vanwege het grote risico op verstikkingsgevaar. Doodeng die pannenkoeken.
Simpelweg; de darmen van je kindje zijn er nog niet helemaal klaar voor en veel buikjes reageren op harde koolsoorten zoals rode kool, witte- en groene kool, boerenkool, spitskool, savooikool, maar bijvoorbeeld ook op spruitjes. De zachte koolsoorten kun je wel al vanaf 6 maanden aan je baby geven.
Kies voor het eerste fruithapje van je baby voor fruit met zachte smaken en structuren. Fruitsoorten die meestal goed in de smaak vallen bij kleintjes van vier maanden zijn: banaan.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Fruit, een blender, een beetje water om het te verdunnen en je bent klaar. Was het fruit altijd goed onder water, schil het en haal de pitten eruit wanneer je een compote klaarmaakt. Sommige baby's hebben moeite met koude fruitpap, dus aarzel niet om te beginnen met een vers gekookte compote.
Hoe en wanneer kunt u hem bereiden? Uw baby kan vanaf 8 maanden kennis maken met de mango, maar gaar gekookt om zo het risico op allergische reacties te verminderen. U kunt er vervolgens sap van maken of puree, maar let op de vezelrijke delen, deze kunnen een gevaar opleveren als uw kindje ze inslikt.
Fruitsoorten met een zachte smaak zoals appel, banaan, meloen, peer, of perzik zijn heel geschikt: schil eraf, eventueel pitjes of klokhuis verwijderen, fijnmaken met de staafmixer of met een vork en eventueel iets verdunnen met water. Je kunt harde appel of peer ook raspen of eerst even koken in een beetje water.