Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Dat moment gaan we een jaar lang groots en gezamenlijk vieren. We starten op 27 oktober 2024, en de 365 dagen daarna zal er elke dag iets te beleven zijn in het kader van de verjaardag van de stad.
Gouda bestaat natuurlijk al veel langer dan 750 jaar, maar in 2022 vieren we dat de stad in 1272 stadsrechten kreeg van Graaf Floris de Vijfde, de graaf van Holland. Er is een hoop gebeurd op de tijdlijn van de stad, teveel om op te noemen.
Over Gouda750
Tot en met september 2022 zijn er allerlei leuke activiteiten in de stad om 750 jaar stadsrechten te vieren. Je kunt naar lezingen, optredens en rondleidingen, maar je kunt ook suppen over de Goudse wateren en het dak van de Sint Jan beklimmen.
De Goudse Iconen
We worden blij van alle stappen die we al hebben kunnen zetten en kijken naar de resultaten. In de prachtige fabriekshal van GBC/Van Nieuwpoort staan de betonnen beelden klaar om bewerkt te worden. De eerste kunstenaars zijn al klaar en diverse groepen zijn al gestart.
Ontmoet negen metershoge reuzenpoppen in de straten van Gouda tijdens verschillende evenementen. Sleutelfiguren uit de Goudse historie zoals Erasmus, misschien wel de bekendste Gouwenaar van deze Giganten. Al weten maar weinig mensen dat hij een groot deel van zijn jeugd in Gouda doorbracht.
De Goudse Iconen
Hiervan worden er 50 stuks vervaardigd uit beton van Betonmortelcentrale van Van Nieuwpoort. Tien kaasmeisjes worden door Goudse kunstenaars beschilderd, de overige 40 beelden worden verfraaid en bewerkt door zo'n 300 Gouwenaars, van scholieren tot buurtvaders.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
- Stadhuis Gouda (City Hall)
Locatie. Het grootste outdoor podium van Gouda is in het Groenhovenpark. Op het voetbalveld van SV Gouda, ook wel bekend als 'de Heuvel', staat twee weken lang een vette festivalopstelling!
Op welke zon- en feestdagen zijn de winkels in de binnenstad open? Supermarkten, toeristische winkels en winkels gericht op dagelijkse verzorging: iedere zon- en feestdag van 9.00 tot 18.00 uur. uitzondering: 1e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag.
Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Dat moment gaan we een jaar lang groots en gezamenlijk vieren. We starten op 27 oktober 2024, en de 365 dagen daarna zal er elke dag iets te beleven zijn in het kader van de verjaardag van de stad. Op deze site lees je meer over de plannen en hoe je mee kunt doen.
Gouda kreeg in 1272 stadsrechten van Graaf Floris V van Holland. Dat is in 2022 dan 750 jaar geleden. Volgens Marien Brand en Ronald van Rossum van het projectteam 'Gouda 750' wordt dat groots én langdurig gevierd. ,,We beginnen daar al in juli 2021 mee, het begin van het 750ste levensjaar van Gouda als stad.''
Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Gouda stadsrechten kreeg. Deze respectabele ouderdom betekent dat er een groot feest wordt gegeven in Gouda.
Naar alle waarschijnlijkheid was het gebied waar het huidige Parijs ligt al gedurende het hele Neolithicum bewoond. Er zijn sporen gevonden uit de Chasseen-periode (4000 - 3800 v. Chr.) van een bewoner op het gebied aan de rechteroever van de Seine, waar nu het 12e arrondissement ligt.
Rotterdam ontstond rond 1270, toen inwoners van het gebied rond de Maas en de Rotte begonnen met de bouw van een dam in de Rotte. De stad werd al snel een handelsplaats en de eerste havens werden gecreëerd. In 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten en werd begonnen met het bouwen van stadsmuren en kanalen.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Kaasmarkt in Gouda. De Goudse kaas is wereldberoemd.
Winkelen in Gouda is een gezellige dagje uit! Struin door de leuke straatjes en shop de leukste mode en cadeaus. Ook vind je hier de Kaasmarkt op de donderdagochtend.