Als je de bokszak uitsluitend gebruikt voor het trainen van de stoottechnieken zoals bij het boksen, dan volstaat een bokszak met een lengte van 100 cm of 120 cm. Bij het kickboksen en MMA wil je natuurlijk ook je traptechnieken (high kicks en low kicks) oefenen, dan heb je een bokszak van 150 cm of 180 cm nodig.
Je zou een bokszak zelfs kunnen gebruiken om te kickboksen. Een boksbal is dat echter niet. Deze ”sparringpartner” is meer geschikt voor het trainen van snelheid. Een boksbal geeft minder weerstand en het trainen hiermee vraagt meer behendigheid.
Wordt de bokszak ook gebruikt om tegen aan te trappen zoals bij kickboksen en MMA dan voldoet een bokszak van 150 of 180 CM. Let wel, een bokszak voor volwassenen moet wat zwaarder zijn anders beweegt het alle kanten op, tenminste 25 kilo voor een bokszak van 120 CM en tenminste 35 kilo voor een langere bokszak.
Tunturi Boxing – Vrijstaande Bokszak – Staande Bokszak – Bokspaal. De vrijstaande bokszak van Tunturi Boxing behoort ook tot de beste staande bokszakken van dit moment. Deze stevige bokspaal is gemaakt van het materiaal bisonyl. Hierdoor kun je zeer hard trappen en stoten, zonder je gewrichten onnodig te belasten.
Veel gebruikte vullingen zijn leer snippers, textiel snippers, zaagsel, zand, rubber, plastic balletjes of zelfs rijst. Als je een niet al te zware bokszak nodig hebt kies je voor textiel snippers. Maar als je een bokszak nodig hebt die zwaarder is kun je kiezen voor zand.
Een bokszak is een goede manier om thuis te trainen. Hierbij heb je de keuze tussen een klassieke hangende bokszak en de staande bokszak. Zeker thuis kan zo'n staande bokszak handig zijn, want je kan niet zomaar overal een bokszak ophangen.
Hoeveel kilo zand of grind kan er in de voet van een vrijstaande bokszak? De maximale hoeveelheid zand en grind is 140 kilo. We raden aan te beginnen met 100 kilo, dit is voor de meeste gebruikers al genoeg.
Het is hierbij belangrijk om alleen droog zand te gebruiken en de voet te voorzien van een binnenzak. Dit kan een kant en klare verpakking met zand zijn waar de zak nog omheen zit, een vuilniszak met los zand of een andere creatieve oplossing. Hierdoor verleng je de levensduur van je bokszak!
Je kunt het plafond of een muur gebruiken om je bokszak aan op te hangen. Aan het plafond kun je een plafondbeugel voor bokszak of een stalen bout met een oog bevestigen. De zolder is vaak de beste plek om een bokszak op te hangen omdat daar vaak stevige houten constructiebalken van het huis lopen.
De bokszak aan het plafond hangen: zo doe je dat. Kies een balk uit: Steunbalken lopen door het plafond, vaak met 40 cm tussenruimte. Je kunt op het plafond kloppen: bij een hol geluid zit er geen balk, bij een dof geluid wel. Gebruik een oogbout om de zak aan te hangen.
Zo kunt u bij ons de Classic bokszak kopen voor slechts 44,95 euro, maar ook het complete bokszakpakket van Victory Sports voor 100 euro, een kant en klaar pakket inclusief bokszak van 150cm, muursteun voor de bevestiging en stevige zakhandschoenen.
Als je een soepele ruggengraat, nek en schouders hebt, kun je gemakkelijker rekken en strekken en dát resulteert uiteindelijk weer in krachtigere en hogere trappen. Rekken als onderdeel van een goede warming-up is zeker nuttig, maar nog belangrijker is om je bewust te zijn van de conditie van je hele lichaam.
Engels boksen: een vechtsport waarbij twee tegenstanders elkaar bekampen met vuistslagen. De slagen worden toegebracht op het gezicht en het lichaam met speciale handschoenen en boven de gordel.
Een bokszaktraining is een full body workout waarbij al je spieren worden aangesproken. Tijdens het stoten en trappen op de bokszak staan je spieren constant onder spanning. Daarnaast worden er vaak ook andere spierversterkende oefeningen gedaan bij een bokszaktraining zoals opdrukken, squats en buikspieroefeningen.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Tijdens een bokszak training richt je dus laag op de bokszak. Het is de bedoeling dat je goed indraait vanuit je heup, zodat je met je scheenbeen haaks op het dijbeen van je tegenstander raakt. Dit kan zowel met het linkerbeen als het rechterbeen. Bij een high kick richt je op het hoofd van de tegenstander.
Naast snelheid, techniek, kracht en uithoudingsvermogen traint een speedball ook je reflexen. Doordat je ritmisch te werk gaat, moet je op het juiste moment toeslaan. Deze manier van trainen geeft je dus betere reflexen, waardoor jij niet meer te stoppen bent.
De speedbal
Het is van belang dat de speedball op de juiste hoogte hangt, iets boven ooghoogte. De speedball dient nu door middel van snelle ritmisch stoten tegen het plateau te laten "dansen". Hierbij worden voornamelijk de spiergroepen rond de schouders getraind.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld. Top training, zo'n boksles!
Je verbrandt veel calorieën
Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. Door een kickbokstraining aan je workout routine toe te voegen, verbrand je tijdens een intensieve training circa 475 tot wel 800 kcal per uur.
Om je toch een beeld te geven; een persoon van 60 kg verbrandt gemiddeld ruim 350 kcal per uur met trainen op een bokszak.