Er is geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Ieder kind met autisme is weer anders. Er zijn wel bepaalde sporten erg populair onder jongens en meisjes met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.
Sport en autisme
Ze hebben ook moeite met het onderscheiden van aparte bewegingen, vandaar dat vaak wordt gezegd dat ze 'in blok' bewegen. Vraagt u aan uw kind om tegen een bal te trappen, dan kan het zijn dat hij met zijn voet uithaalt maar tegelijk ook met zijn armen, hoewel dat niet nodig is.
Ideaal zijn kleine, meestal pop-up musea, speciaal gemaakt voor kinderen. Ook openlucht musea zijn een gunstige plaats om met kinderen met autisme te vertoeven. Had je graag toch naar een groter, drukker museum geweest met je kleine spruit? Denk dan goed na over wanneer je wilt gaan.
Al weer 5 jaar trainen er jongens met een autistische stoornis op het voetbal veld van de NOCKralingen aan het Toepad. Begonnen als klein clubje van 4 jongens is deze groep uitgegroeid tot 42 en staat het team bekend onder de naam “Het Auti-team”.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
De echte training begint op de leeftijd van 7-8 jaar oud. Verschillende balsporten zijn op deze leeftijd geschikt waaronder hockey, volleybal, rugby en honkbal. Maar ook het eerder genoemde basketbal en voetbal.
Lionel Messi lijdt aan het syndroom van Asperger. Althans volgens Romario, die de Argentijnse aanvaller van Barcelona vergeleek met historische wetenschappers Isaac Newton en Albert Einstein.
Dan zijn sporten als schaken, biljarten en curling geschikt. Beschikt jouw kind over een goede concentratie dan zijn judo, darten en bowlen de moeite waard om uit te proberen. Of als hij of zij juist veel lef heeft dan kunnen sporten als BMX, surfen, duiken en turnen uitdagend zijn.
Kenmerken autisme in communicatie
Vertragingen of verstoringen in de ontwikkeling van gesproken taal. Moeite hebben met het gaande houden van gesprekken. Vooral praten tegen iemand, in plaats van met iemand. Bijvoorbeeld veel praten over eigen interesses zonder na te gaan of de ander ook daarin geïnteresseerd is.
Belevingswereld autisme
Mensen met autisme houden erg van voorspelbaarheid. Het liefst houden ze alles altijd hetzelfde. Als je aan een vorm van autisme lijdt, dan heb je grote moeite met veranderingen, zeker als ze onverwachts komen.
Het maken van stereotype bewegingen zoals fladderen, schommelen en rondjes draaien wordt vaak geassocieerd met autismespectrumstoornissen en is zelfs één van de criteria die genoemd wordt in de DSM-IV. Zelfstimulerend gedrag wordt het ook wel genoemd, in het Engels afgekort naar 'stimming'.
Agressie om rituelen. Veel kinderen met autisme hebben iets waar ze zich helemaal in verliezen, waar ze heel graag mee bezig zijn. Dat heet een preoccupatie of fiep. En autistische kinderen kunnen een ritueel hebben, wat soms kan leiden tot een (dwang)handeling.
'Fladderen' met de handen of armen; Springen bij opwinding; Lopen op hun tenen; Of maken stereotiepe bewegingen.
Iedereen, ook mensen met autisme, heeft drie basisbehoeften. De behoefte aan Autonomie, verBondenheid en Competentie vormen het ABC van de motivatietheorie. De behoefte aan autonomie verwijst naar het ervaren van vrijheid en keuze bij het zelfstandig uitvoeren van een activiteit.
Soorten G-sporten
Er zijn verschillende soorten gehandicaptensporten, bijvoorbeeld rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Maar ook atletiek, zwemmen, paardrijden, zeilen, voetbal en nog veel meer. Gehandicaptensport kan op verschillende manieren gebeuren.
De Autipas is te bestellen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Hij kost € 12,50 voor NVA-leden en € 45,- voor niet-leden. Betalen gaat heel gemakkelijk via IDEAL. Je wordt na het aanvragen gelijk doorgestuurd naar de digitale omgeving van uw bank.
Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.
In principe is er geen vaste limiet of leeftijdsbeperking bij tennis. De ervaring leert echter dat kinderen het beste kunnen beginnen met tennistraining als ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Op deze leeftijd hebben ze de basis motorische en coördinatievaardigheden ontwikkeld die nodig zijn voor tennis.
Wandelen kost kinderen over het algemeen meer energie van volwassenen. Kinderen hebben ook een andere energiehuishouding dan volwassenen. Daarnaast zijn kinderen gevoeliger voor warmte dan volwassenen omdat zij overtollige warmte minder goed kunnen afvoeren.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
Lange tijd werd gedacht dat als je eenmaal bepaalde kenmerken van autisme hebt, dat die dan je leven lang onveranderd aanwezig blijven. Recent onderzoek toont aan dat dit niet altijd het geval is: soms verminderen of verdwijnen bepaalde kenmerken, en soms verergeren ze juist.