Doordat honing infecties tegengaat en ontstekingsremmend werkt, kun je het gerust op een wondje smeren. Bovendien is honing verzachtend waardoor wonden sneller genezen. Ook is honing uitstekend te gebruiken voor huid en haar.
Honing geneest en ontsmet
Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing. Deze bevindingen komen uit verschillende (internationale) onderzoeken. De antibacteriële werking van honing komt door de aanwezigheid van waterstofperoxide.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
Honing werkt ontstekingsremmend en verzachtend en de huid geneest sneller en mooier. Inwendig versterkt honing het immuunsysteem, de darmen, het voedt je lichaam door de voedingstoffen en de darmvriendelijke bacteriën.
Hierbij hebben imkerhoning en Manukahoning een grote antibacteriële werking op E. coli. Imkerhoning heeft ook een effect op de groei van S. aureus.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Waarschijnlijk heb je een keer tijdens een verkoudheid als tip gekregen om een lepel honing te eten. Honing is antimicrobieel en ontstekingsremmend, en helpt daardoor slechte bacteriën te bestrijden.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Verhitte honing is giftig
Volgens Ayurveda, is ama een giftige onverteerde stof in het lichaam. Het wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziekten. Giftige stoffen die zich ophopen in het lichaam kunnen een voedingsbodem voor ziekte zijn.
Je thee op smaak brengen met honing is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. In tegenstelling tot gewone tafelsuiker bevat honing waardevolle vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer.
Honing desinfecterend
Het is een uitstekend antibioticum', legt Rijnstate uit. 'Honing gaat niet alleen virussen tegen, maar ook schimmels en bacteriën. Honing heeft dus een geneeskrachtige werking voor de gezondheid.
Omdat honing en suiker een lage zuurtegraad hebben (hoe lager, hoe zuurder) verzuurt de wondomgeving, legt Neyens uit.
Eiwit (of proteïne) is een bouwstof die gebruikt wordt bij de genezing van een wond. Daardoor is de eiwitbehoefte bij personen met wonden hoger. Eiwitrijke producten zijn kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, ei of vleesvervangers.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Het wordt weleens gezegd dat honing beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het natuurlijker zou zijn en er gunstige voedingsstoffen in zitten, maar je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier en de hoeveelheid gunstige voedingsstoffen is zo gering dat het geen bijdrage levert aan de ...
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Kan ik voor honing wel een metalen RVS/Inox lepel gebruiken? Omdat honing een zuur is zou de honing in theorie reageren met metaal, m.u.v. edelmetalen zoals goud. Daardoor zou de honing inderdaad enkele te verwaarlozen metaal ionen kunnen opnemen.
Honing bestaat grotendeels uit suikers, nl. fructose en glucose, die even slecht zijn voor de tanden als gewone suiker (saccharose). De sporen van de micro-nutriënten die het bevat zijn zodanig laag dat deze nauwelijks belang hebben.
Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen. De honing in de supermarkt is vaak warm geslingerd of gepasteuriseerd.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.