Anders is het mogelijk om deze spieren extra te trainen. Sport is heel goed voor kinderen met hypermobiliteit. Vooral zwemmen is een goede sport om lekker te bewegen en de spieren te trainen.Ook yoga of pilates zijn goede sporten om te beoefenen.
Als u vragen heeft over hypermobiliteit, neem dan contact op met uw huisarts. Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van ontstoken of gezwollen gewrichten of als u klachten ervaart die lijken op artrose: Pijn, vooral tijdens beweging. Stijfheid, vooral na een periode zonder beweging.
Voor mensen met hypermobiliteit is een goede, stabiele wandelschoen en/of hardloopschoen essentieel voor comfort, stabiliteit en blessurepreventie.
Behandeling hypermobiliteit knie
Aangezien het geen afwijking is of ziekte kunt u het helaas ook niet genezen. Het is daarom belangrijk om activiteiten te kiezen dat geschikt is voor uw lichaam. Immers zullen deze klachten alleen overgaan door aanpassingen aan uw levensstijl.
Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid genoemd. Het is geen ziekte, maar een erfelijke aanleg waardoor de banden en kapsels rond de gewrichten elastischer zijn dan gemiddeld en daardoor verder kunnen oprekken.
De belangrijkste symptomen van hypermobiliteit zijn: Overmatige beweeglijkheid van gewrichten. Vermoeidheid. Rugpijn.
Hypermobiliteit is geen ziekte, maar een verschijnsel. Het komt bij 10% tot 15% van de mensen voor, driemaal vaker bij vrouwen dan mannen. Ook komt het vaker voor bij mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. Bij kinderen en adolescenten komt hypermobiliteit het meest voor.
Bij hypermobiliteit zijn uw banden en pezen flexibeler dan normaal. Uw gewrichten zijn hierdoor extreem beweeglijk. Pijnklachten ontstaan wanneer uw voeten en enkels door de hypermobiliteit overbelast raken.
Ook je schouder schiet wat sneller 'uit de kom' of je knieschijf gaat wat sneller van zijn plaats. Je krijgt ook eerder klachten bij activiteiten die je vaak herhaalt. Hoe wordt de diagnose hypermobiliteit gesteld? Je arts stelt de diagnose op basis van je klachten en het lichamelijk onderzoek.
Je hebt dan heel soepel bindweefsel en bent overmatig beweeglijk. De pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen, bot en tussenwervelschijven zijn zwakker en rekbaarder. Doordat de banden om de gewrichten langer zijn dan “normaal” is de bewegingsuitslag van de gewrichten extra groot.
Steunzolen zijn bij gezonde en sterke voeten niet nodig. Ze worden vaak voorgeschreven bij voetklachten maar het is een passieve oplossing. De voet wordt ontlast door de steunzool waardoor er geen pijn meer is, maar de voet wordt niet sterker gemaakt.
Skechers zijn wereldberoemd geworden door het Memory Foam in hun schoenen. Deze Memory Foam laag die werd ontwikkeld door NASA (ja, het ruimtevaartcentrum!) zorgt voor demping, comfort en ondersteuning. Mocht je je dus nog afvragen of Skechers goed zijn voor je voeten, dan is het antwoord bij deze ja!
Kinderen zijn over het algemeen vrij flexibel, maar als ze hun knieën of ellebogen ver kunnen overstrekken, met gestrekte benen hun handen plat op de grond kunnen leggen, hun duim tegen hun pols aan kunnen leggen of vingers meer dan negentig graden kunnen doorstrekken, dan is er mogelijk sprake van hypermobiliteit.
Gezond eten is erg belangrijk. Vooral vitamine C en calcium is belangrijk voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Denk hierbij aan veel groenten en fruit, zuivelproducten, met calcium verrijkte sojamelk en donkere bladgroenten. Ten slotte is Omega 3 belangrijk.
Als uw reumatoloog de diagnose hypermobiliteit bij u heeft gesteld, betekent dit dat uw gewrichten in staat zijn tot een ongebruikelijk grote beweeglijkheid. Dit wordt ook wel extra lenigheid of overstrekbaarheid van de gewrichten genoemd.
Kenmerken. Bij bijna alle typen ehlers-danlossyndroom zijn de gewrichten beweeglijker. Hierdoor kunnen ze sneller uit de kom schieten. Daarnaast kan een kind met ehlers-danlossyndroom zwakke spieren hebben, waardoor het leren zitten, staan en lopen langer kan duren.
Doorgaans hebben mensen met EDS een normale levensverwachting. Alleen vasculaire EDS is geassocieerd met een slechte prognose; patiënten overlijden vaker vroegtijdig door een ruptuur van arteriën en/of holle organen, zoals de darmen.
Symptomen van zwak bindweefsel zijn: Vaker last van pijn in spieren, pezen en gewrichten. Hypermobiliteit. Striae.
Kenmerken van bindweefselaandoeningen kunnen zijn: fragiele of elastische huid, verwijding of scheuren van vaten, oogafwijkingen, hypermobiele gewrichten en skeletafwijkingen. Voorbeelden van specifieke bindweefselaandoeningen zijn Marfan syndroom, Loeys-Dietz syndroom, Ehlers-Danlos syndroom of Stickler syndroom.
Hypermobiliteit wordt aangeduid als HMS (hyper mobiliteitssyndroom) of EDS (Ehlers Danlos Syndroom). Het is een chronische aandoening van het bindweefsel in het gehele lichaam, waarbij de ondersteuning die ligamenten van nature bieden aan de stabiliteit in de gewrichten, niet voldoende is.
Wanneer banden en pezen te soepel zijn, spreken we van hypermobiliteit. De gewrichten zijn extreem beweeglijk, omdat ze minder ondersteund worden door de banden en pezen. Hypermobiliteit komt veel voor bij jonge mensen en mensen van Aziatische afkomst.
Symptomen bij Ehlers-Danlos Syndroom (EDS)
De meest voorkomende symptomen zijn: hypermobiliteit (hierdoor kunnen gewrichten een grotere bewegingsuitslag maken dan gewenst), zwakte van het bindweefsel, rekbare zachte huid, vertraagde wondgenezing en het snel krijgen van blauwe plekken.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc. Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten.
Hypermobiliteit, ook wel bekend als vergrote beweeglijkheid, is een aandoening waarbij de gewrichten van het lichaam meer beweeglijk zijn dan normaal. Dit kan leiden tot klachten zoals pijn, vermoeidheid en verminderde spierkracht. Hypermobiliteit komt vaak voor bij kinderen en heeft een grote erfelijke factor.
Het bindweefsel is minder flexibel en scheurt gemakkelijk. Bindweefsel komt op veel plaatsen in het lichaam voor en geven steun aan de organen en het skelet. Ook bloedvaten, spieren en zenuwen bevatten bindweefsel.