Wil je het gerecht gezonder maken dan kun je de kokosmelk vervangen door magere yoghurt. Je krijgt dan meer een Indiase curry variant. De kip kun je ook afwisselen met kippendijen. Ook is dit gerecht lekker met zoete aardappel en paprika.
Kokos'melk' is niet het vocht dat in de kokosnoot zit, zoals veel mensen denken. Dat noemen we kokoswater. De kokosmelk wordt gemaakt door het geraspte witte vruchtvlees van de kokosnoot te mengen en te 'kneden' met water. Daarna wordt het mengsel uitgeknepen en ontstaat er kokosroom oftewel santen.
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Kokosnoot smaak
Kokoswater heeft verfrissende smaak. Het vruchtvlees heeft een milde, nootachtige en zoete smaak. Kokosmelk heeft een volle, romige smaak. Kokoswater kun je zo opdrinken of verwerken in een smoothie.
Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Voortaan kan je ook kokosmelk bij Lidl verkrijgen. Gewone kokosmelk of de light variant? Met wat kook jij het liefst? | Facebook.
Resumerend: Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje.
Kokoscrème wordt ook wel santen genoemd. Het zijn blokken geconcentreerde kokosmelk, die veel worden gebruikt in de Indonesische keuken. Je kunt de blokken aanlengen met warm water om er kokosmelk van te maken. Het verschil in smaak is niet erg groot, maar je proeft het wel.
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Maar aan de andere kant kokosmelk bevat wel veel calorieën (door alle toegevoegde suikers) en verzadigd vet, dus dat is weer wat minder. Het voordeel van amandelmelk is het aantal calorieën per glas. Ongezoete amandelmelk bevat namelijk slechts 30 calorieën per glas. Dit is minder dag een glas magere koemelk.
Kokosroom
Kokosroom is een geweldige veganistische vervanger voor crème frache. Kokosroom heeft een hoog vetgehalte zoals creme fraiche, dus het geeft je een vergelijkbare consistentie. Kokosroom heeft echter een sterke smaak die goed naar voren komt in het recept.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kortom: Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigde vetten genaamd middellange keten triglyceriden. Het bevat ook veel andere voedingsstoffen. Er zijn bewijzen dat de middellange keten triglyceriden (MCT's) in kokosmelk kunnen helpen bij het afvallen, de lichaamssamenstelling en spijsvertering.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.
Dat klinkt inderdaad ook best gezond.
Het drankje bevat verder ook geen toegevoegde kleurstoffen of suikers en het bevat veel vitamine B12. Het schijnt ook nog eens goed te zijn voor het mileu omdat de drankjes van Alpro minder CO2 genereren dan andere zuiveldranken. Nou, dat klinkt dus allemaal goed.
Naast kokosolie bestaat er ook nog kokosmelk. Wat is het verschil? Om kokosmelk te maken, wordt het kokosvlees geraspt tot een melkwitte vloeistof. Omdat de melk dus van het kokosvlees is gemaakt, bevat het alle voedingsstoffen die een kokosnoot biedt, zoals de natuurlijke suikers(koolhydraten), eiwit, olie(vet), etc.
Kokoswater, kokosmelk of kokossap
Kokoswater is niet hetzelfde als kokossap of kokosmelk. Kokosmelk is juist een mengsel van het kokosvlees en kokoswater. Dit kun je in de supermarkt in een blik of een pakje kopen.
Kokosmelk kan worden gebruikt in verschillende hartige en zoete recepten zoals curries, desserts, soepen, smoothies, warme dranken, om mee te bakken etc. Omdat het een 100% plantaardige en zuivelvrije melk is, is het heel geschikt voor veganisten en mensen die geen zuivel eten.
Gebruik yoghurt in plaats van kookroom
In sommige gevallen kan yoghurt ook kookroom vervangen. Als u magere yoghurt gebruikt, is deze gezonder. Onthoud echter dat yoghurt dunner is dan eetbare room. Yoghurt heeft ook een zure smaak, dit product is alleen geschikt voor koude gerechten.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen het eten van kokosolie en een verhoogd cholesterol of het eten van kokosolie en hart- en vaatziekten.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een gezonde variant is van slagroom (de mate waarin deze gezond te houden is). Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.