De spinnen die we in Nederland kennen zijn niet giftig voor mens of huisdier. Sowieso bestaan er maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. In Nederland of België komen de gerande oeverspin en de roodwitte celspin voor. Hun beten zijn qua effect vergelijkbaar met een wespensteek.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De Braziliaanse zwerfspin is de meest agressieve en giftigste spin ter wereld en houdt zich normaal op in het regenwoud. De verbijstering was dan ook groot bij een Londens gezin om de achtpotige griezel bij hun thuis in een tros bananen aan te treffen.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Door de kleuren van het vrouwtje lijkt het alsof ze giftig en gevaarlijk is, maar je hoeft niet bang te zijn want ze is volledig ongevaarlijk voor de mens. Met haar zwart-geel gestreepte lijfje camoufleert ze zichzelf laag in het gras en schrikt ze vijanden af.
Het dier leeft vooral in subtropische gebieden, maar dit exemplaar is tussen de bananentrossen naar Nederland gereisd. "Het is geen giftige spin", vertelt Ton van der Made, eigenaar van DoeZoo Insektenwereld in Groningen.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
De huisspin is solitair en is hoofdzakelijk 's nachts actief. Ze vervaardigen elke nacht een nieuw trechtervormig web. Als het dier zeer hongerig is, verlaat hij het nest om op jacht te gaan, maar over het algemeen zal het prooidieren vangen die zich op het web wagen. Hij jaagt ze naar buiten waar hij ze vangt.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Een beet van een spin in Nederland is in de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt onder andere omdat de gifkaken van de spinnen die in Nederland voorkomen, te klein en niet sterk genoeg om door de huid van een mens te bijten. Het gif komt daardoor niet in je bloed terecht.
Wanneer ze echt in paniek zijn, zullen ze daarbij ook wat gif injecteren. Voor mensen is zo'n gifbeet echter totaal ongevaarlijk. De beet geeft een prik en het gif jeukt enkele uren, maar verdwijnt dan zonder enige schade te hebben berokkend. De kruisspin werd in 2010 verkozen tot Europese spin van het jaar.
Niet giftig!
Het lijfje van het vrouwtje meet ongeveer 1,5 cm tegenover 0,5 cm lijf van het mannetje. Het mannetje is ook een stuk minder opvallend gekleurd, namelijk dofbruin en wordt door zijn geringe afmeting en onopvallende kleur zelden herkend als wespspin.
De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken, maar wel bijten en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje.
Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
Spinnen eten andere insecten op. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen. Daardoor gaan ze meer eitjes produceren, en komen er uiteindelijk weer meer spinnen bij. Voortaan dus even twee keer nadenken voor je de stofzuiger of je favoriete schoen pakt.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.