De hamstrings aan de achterkant van het menselijke bovenbeen en de quadriceps aan de voorkant van het bovenbeen zijn elkaars antagonisten, dus volgens het bovenstaande principe zouden ze elkaar tegenwerken als ze tegelijk gespannen zouden worden.
De biceps (musculus biceps brachii) en de triceps (musculus triceps brachii) als tegenstanders in de bovenarm, die buigen en strekken, zijn daar een goed voorbeeld van. Spieren die het tegenovergestelde doen worden ook wel antagonisten genoemd. Deze spieren antagoneren elkaar.
Iets wat het tegenovergestelde van elkaar doet heet een antagonist. Een voorbeeld hiervan zijn spieren in je bovenarm. Als je je arm buigt worden de biceps kort en dik maar de triceps worden juist langen en dun.
De antagonist van deze spier is de Musculus tibialis anterior, gelegen bij het scheenbeen.
Antagonist: de spieren aan de achterzijde van de dij heten de hamstrings.
De biceps laat laat buigen en de triceps die zorgt voor een strekking van de arm. Om er voor te zorgen dat de spieren elkaar niet telkens tegenwerken door om de beurt aan te spannen verslapt de antagonist wanneer de agonist aanspant. Voorbeelden van agonist en antagonist zijn: Quadriceps en hamstrings.
Deze spreken de schuine, rechte en diepe buikspieren aan als hoofdverantwoordelijke (ofwel agonist) van de beweging. Daarnaast worden bij de plank ook de onderrug spieren geprikkeld, als tegenhanger (antagonist) van de buikspieren.
Voor het inademen gebruik je de buitenste tussenribspieren, hun antagonist (spieren die precies het tegenovergestelde doen) zijn de binnenste tussenribspieren, die maken de borstkas weer kleiner. Als je extra hard wilt uitblazen kun je ook nog je buikspieren gebruiken om je middenrif weer terug te duwen.
De buigspier en de strekspier hebben een tegengestelde werking. Een dergelijk paar spieren noem je antagonisten.
In de klassieke strijd tussen goed en kwaad is de protagonist gewoonlijk de 'held' van het verhaal en de antagonist is, of vertegenwoordigt, de kwade genius of de 'slechterik'. De antagonist van het verhaal probeert het de protagonist moeilijker, of onmogelijk, te maken zijn doel te bereiken.
3 antwoorden
hoi dit komt denk ik doordat je tegen de zwaartekracht in werkt als je op je tenen gaat staan en op die manier je kuitspier aanspant. Bij de antagonist heb je altijd de zwaartekracht meewerken en die hoeft dus minder kracht te leveren.
Antagonist (Oudgrieks: ἀνταγωνιστής, antagōnistḗs) betekent 'tegenstander' of een 'tegenstelling van meningen'. Een antagonist is een tegenpool, een tegenhanger of een tegenwerker. De woorden antagonisme en antagonistisch hebben betrekking op een antagonist.
Er kunnen ook meerdere antagonisten in een werk zijn die elk op een bepaald moment in de weg van de protagonist staan.
Agonisten zijn stoffen die binden aan een receptor en die het effect van de lichaamseigen stof nabootsen. Antagonisten zijn stoffen die binden aan een receptor en die de werking van de receptor blokkeren.
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
Bij het in- en uitademen zijn de tussenribspieren, de buikspieren en de spieren van het middenrif betrokken.
Om in te ademen worden vooral je middenrif, de buitenste tussenribspieren en de halsspieren gebruikt. Bij passief uitademen ontspannen deze spieren zich en lopen je longen vanzelf leeg.Bij actief uitademen of blazen spannen de spieren in je buikwand en de binnenste tussenribspieren zich aan.
De borstademhaling is een oppervlakkige manier van ademen waarbij de buitenste spieren tussen de ribben zich samentrekken. Hierdoor beweegt het borstbeen en daarmee de ribben naar boven en wordt het borstbeen groter zodat er nieuwe lucht het lichaam in kan stromen naar de longen.
Wat is de beste oefening met het buikspierwiel? Met een simpele oefening train je al je volledige core + rug, schouders en armspieren.
> Sterke rugspieren zorgen voor ondersteuning van de wervelkolom en zorgen ervoor dat deze in een goede neutrale positie blijft staan tijdens bewegingen waardoor rugblessures worden voorkomen. Een goede houding is de basis voor iedere training en het meest belangrijke ter voorkoming van blessures.
Verrekking of gescheurde spier
Plotselinge draaibewegingen of explosieve aanspanning van de buikspieren kunnen de oorzaak zijn van een spierverrekking of scheur. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten.
Antagonisten: spieren waarvan het samentrekken een tegengesteld effect heeft.
Gladde spieren kun je niet bewust aansturen, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel of hebben eigen pacemakercellen. Gladde spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.