Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Waarom fiets je als schaatser zoveel? Fietsen is puur om een grote basisconditie te krijgen. Het is niet zozeer voor beenkracht, maar meer om je basisconditie op pijl te houden en in deze tijd te verbeteren, vandaar ook meer en langere tochten.
De opleiding tot topsporter is ingedeeld in zes fasen:
MJOP Langebaan per fase. MJOP Shorttrack per fase. KNSB Vaardigheidstesten schaatsen. KNSB Vaardigheidstesten inline-skaten.
Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
"Gebruik je beide armen, dan verbruik je ook tweemaal zo veel energie", aldus oud-schaatskampioen Olympian Dan Jansen in Newsday. "Dus om energie te besparen voor later in de race, houd je een arm op de rug". Het gebruik van beide armen komt weer terug als de finish in zicht is om de schaatser een extra boost te geven.
Schaatsen is een echte cardiotraining waarbij vooral je uithoudingsvermogen wordt getraind, maar je traint ook wel degelijk bepaalde spiergroepen. Ongemerkt kun je vooral je bovenbenen, billen en heupen goed trainen met schaatsen en zul je hier na verloop van tijd ook grotere spieren en een strakker lichaam krijgen.
De basis voor de training blijft de twee keer 1 a 1,5 uur trainen op het ijs. Hoe dichter bij de tocht hoe vaker je een langere ijstraining kunt doen. Bij de normale ijstrainingen is het belangrijk en leuk om ook snelheidswerk te blijven doen. De toegevoegde waarde van een derde ijstraining is gering.
Extreme schaatshouding
Rugklachten kennen ook een tweede component. En die heeft alles te maken met de extreme houding van schaatsers. De gebogen houding zorgt voor anderhalf tot twee keer zoveel spanning op je gewrichten als wanneer je rechtop staat. “De tussenwervelschijven krijgen het behoorlijk voor de kiezen.
Door gebruik te maken van de zwaartekracht, kun je snelheid verhogen. Wie dit zo effectief mogelijk doet, zal sneller gaan. Daarom is het heel belangrijk om het lichaamsgewicht juist te gebruiken bij het zijwaarts afzetten. Daarbij draait het om de uitgangshouding van het lichaam.
Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment. Je gebruikt dan je spieren op een meer explosieve manier.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën. Weeg je daarentegen 77 kilo, dan verbrand je in een uurtje ongeveer 539 calorieën. Dit is vergelijkbaar met een uur joggen (6 km/u).
Er zijn een aantal soorten squats die je als schaatser kan gebruiken om explosiever te worden. Dit zijn de speed squat, Jump squat op 1 been en Front Squat. Squats zijn goed voor je beenspieren en core. Hiermee ontwikkel je meer kracht voor je afzet.
Skaten is een cardio training maar dat niet alleen! Skaten zorgt ervoor dat bepaalde gedeeltes als buikspieren, bilspieren en beenspieren worden getraind en wie wilt er nu geen strakke buik? Na het skaten kan je dit ook goed voelen, je zult merken dat je buik-, bil-, en beenspieren gaan gloeien.
Skeeleren is een ideale vorm van fitness, je werkt aan je conditie en alle spiergroepen worden aangesproken. Tijdens het skeeleren train je vooral de bilspieren en de bovenbenen. Door de balans die je tijdens het skeeleren dient aan te houden train je ook je rug- en buikspieren.
Skeeleren is een goede manier om de conditie te verbeteren en is tevens 50% minder belastend voor gewrichten dan hardlopen. Door te skeeleren worden de spieren in het onderlichaam in een hogere mate getraint dan bijvoorbeeld op een fitness apparaat.
Skaten is over het algemeen een stuk minder belastend voor uw gewrichten in ten opzichte van hardlopen. Je haalt immers de impact van het landen weg. Volgens de Universiteit van Massachusetts biedt skaten ongeveer 50 procent minder impact op de gewrichten in vergelijking met hardlopen.
Het is Kjeld Nuis gelukt om op schaatsen een indrukwekkende snelheid van boven de honderd kilometer per uur te halen. Op het Noorse zoetwatermeer Savalen haalde de meervoudig olympisch kampioen een snelheid van 103 kilometer per uur, een wereldrecord.
REMMEN MET SCHAATSEN
Je kan ook stoppen door de punten van je schaatsen vooraan naar elkaar toe te brengen dit noem je met skiën een pizzapunt. Of je kan stoppen zoals bij het skiën, door je twee voeten parallel naast elkaar te zetten en schuin af te remmen.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.
Als je tijdens het skeeleren vergeet om je rug af en toe te rechten kun je last krijgen van rugpijn doordat je in een verkeerde houding skeelert. Meestal is de rugpijn onschuldig en heb je er vooral last van tijdens het skeeleren.