De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Lange en dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguini serveer je met romige sauzen carbonara, of lichte sauzen op basis van olie en witte wijn, zoals vongole.
Misschien vraag je je af: is tomatenpassata hetzelfde als gezeefde tomaten? Het antwoord is ja! Passata is de Italiaanse naam, maar in Nederland gebruiken we hiervoor ook de naam gezeefde tomaten. Tomatenpassata is een goede basis voor soepen en sauzen zoals bolognese.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.
Durum tarwe wordt ook wel harde pasta genoemd vanwege de grote, harde tarwekorrel. De eigenschappen en voedingswaarden zijn vergelijkbaar met die van gewone tarwe, maar de producten die van durum tarwemeel zijn gemaakt zijn extra stevig. Ideaal dus voor de pasta bereiding, want je kookt hem niet stuk.
Verschillende diktes van spaghetti
Elke pasta producent heeft zo zijn eigen manier om de dikte van de spaghetti aan te geven. Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
In tegenstelling tot de fettuccine en pappardelle is de linguine een smallere variant binnen de pasta slierten familie. Omdat de linguine vaak maar 2 mm breed is, is het een pastasoort die je goed kunt gebruiken voor de lichte pastasauzen.
Een echte Spaghetti Carbonara heeft een stevige kaassmaak welke wordt ondersteund met de uitgesproken smaak van de pancetta. Een flinke hoeveelheid peper is voor dit recept ook echt een vereiste.
Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta.
De meest simpele ( classic) kant-en-klaar pastasaus is al meteen goed voor zo'n 6-8 gram suiker per 100 ml, en 1 gram zout. Dat is echt heel erg veel, omdat we gemiddeld geen 100 ml pastasaus op ons bord schenken. Veel zogenaamde “ verse” pastasauzen kunnen nog méér meuk bevatten.
De reden dat er zoveel suiker in zit is dat fabrikanten van pastasauzen vaak gebruik maken van gedroogde groenten en plantaardige oliën van slechte kwaliteit. Om de smaak te verbeteren pleuren ze er dan maar suiker in. Het is veel goedkoper en lekkerder als je het zelf maakt.
'Plus Pastasaus basilicum' bevat het minst aantal koolhydraten én suikers, namelijk 6,5 gram koolhydraten en 4,5 gram suikers per 100 gram.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Minder calorieën in rijst
In de vaakst voorkomende bereidingsvormen beschikt rijst namelijk over aanzienlijk minder calorieën. Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn.