Als iemand in uw omgeving ziek is geworden, kunt u kortdurend zorgverlof opnemen. Langdurend zorgverlof is om iemand in uw omgeving te verzorgen die langere tijd hulpbehoevend of ziek is.
Hoe lang langdurend zorgverlof
Per 12 maanden heeft u recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat u per week werkt. Is in uw arbeidsovereenkomst afgesproken dat u 32 uur per week werkt? Dan kunt u dus in 12 maanden 192 uur langdurend zorgverlof opnemen.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.
Bij kortdurend zorgverlof heeft je werknemer recht op maximaal twee keer het aantal uren dat hij per week werkt (2 weken). Bij langdurend zorgverlof kan een werknemer in een jaar maximaal zes keer het aantal uur opnemen dat hij per week werkt (6 weken).
Wat langdurend zorgverlof precies is
Per jaar mag je 6 keer het aantal uren opnemen dat je per week werkt.
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
Invloed op het pensioen
Er tellen 12 maanden voltijdse of deeltijdse gewone loopbaanonderbreking en/of zorgkrediet mee voor het pensioen. Deze periode wordt uitgebreid met 24 maanden wanneer je een kind ten laste hebt dat jonger is dan 6 jaar.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Bij de overgang van kortdurend naar langdurend zorgverlof kan het kortdurende verlof op verzoek van de werknemer helemaal of voor een deel worden aangemerkt als langdurend zorgverlof.
Om een verlof voor mantelzorg te kunnen genieten, moet je erkend zijn als mantelzorger van de persoon voor wie je dit verlof wil opnemen. Je moet een erkenningsaanvraag voor de toekenning van sociale rechten door middel van een verklaring op eer indienen bij uw ziekenfonds die een beslissing hierover zal nemen.
Een partner, ouder of kind dat levensbedreigend ziek is, dat is een dusdanige zorg, dat combinatie daarvan met werken niet wenselijk is. De betrokken medewerker moet zich volledig op de zorg van de partner, ouder of kind kunnen richten in dergelijke ernstige situaties.
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers. De belangrijkste bij mantelzorg zijn het kortdurend zorgverlof en het langdurig zorgverlof. Een leidinggevende kan deze verlofregelingen als oplossing aandragen bij medewerkers die mantelzorg verlenen.
U kunt uw verlof voor medische bijstand opnemen in periodes van 1 tot 3 maanden. Als u helemaal niet werkt, kunt u in totaal maximaal 12 maanden verlof krijgen. Als u halftijds of 4/5 werkt, kunt u in totaal maximaal 24 maanden verlof krijgen.
Meld vooraf bij uw werkgever dat u kortdurend zorgverlof wilt opnemen. Geef hierbij aan hoe lang het verlof is, wanneer het verlof ingaat en hoeveel uur u opneemt. Vermeld hierbij ook de reden voor het kortdurend zorgverlof. Uw werkgever mag de aanvraag in principe niet weigeren.
Verlof voor een huwelijk of verhuizing valt niet onder calamiteitenverlof. Hierover is wettelijk niets bepaald. Daarom worden dit soort zaken geschaard onder bijzonder verlof of buitengewoon verlof. Als je bedrijf een cao heeft, kunnen daar regels in staan over bijzonder of buitengewoon verlof.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Over je hele loopbaan, kan je maximum 60 maanden 4/5e werken met een premie. Hierna kan je nog steeds 4/5e werken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
Wie minder uren werkt, verdient ook minder. Een lager loon is daarom een van de directe gevolgen van een parttime job. Ook wordt je vakantiegeld lager als je deeltijds gaat werken, en loop je het risico een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.
Verlof melden bij werkgever
Uw werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteiten- of kort verzuimverlof niet weigeren. Uw werkgever mag u achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.
Als u onverwacht niet naar het werk kunt omdat u voor uw kind, uw partner of een ander gezins- of familielid moet zorgen, kunt u als werknemer verlof om dwingende redenen (ook 'sociaal verlof', 'spoedverlof' of 'familiaal verlof' genoemd) nemen.
Een zwangere vrouw wiens werk te gevaarlijk is voor haar gezondheid of voor die van haar ongeboren kind, heeft recht op preventief (of profylactisch) verlof. Ze krijgt dan een uitkering van het ziekenfonds.