In het geval van verwaarlozing kan het gaan om lichamelijke verwaarlozing, emotionele verwaarlozing of ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg.
Lichamelijke verwaarlozing
Ouders of opvoeders geven het kind bijvoorbeeld structureel te weinig, slechte of onregelmatige voeding. Er wordt ook gesproken van verwaarlozing als ouders het kind niet adequaat kleden, bijvoorbeeld in vuile kleren laten rondlopen of in de winter nog in een T-shirtje buiten laten lopen.
Verwaarlozing wordt een passieve vorm van kindermishandeling genoemd waarbij ouders vooral dingen niet doen die wel belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. Wanneer kinderen geen warmte, respect, aandacht en liefde ontvangen spreken we van emotionele verwaarlozing.
Wat is emotionele verwaarlozing? Een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind aan genegenheid, emotionele steun, aandacht, bevestiging en controle kan duiden op emotionele verwaarlozing.
Geen genegenheid
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging. Of hun gedrag is heel onvoorspelbaar, het ene moment lief, het andere moment afwijzend, waardoor een kind geen veiligheid voelt.
Bij lichamelijke verwaarlozing komen ouders of opvoeders langdurig onvoldoende tegemoet aan de lichamelijke basisbehoeften van het kind, zoals eten, drinken, kleding en een dak boven het hoofd. Het kind krijgt niet de verzorging waar het gezien zijn leeftijd behoefte aan en recht op heeft.
Symptomen van psychische instabiliteit
Je hebt last van woede-uitbarstingen, je reageert snel boos op anderen. Je snapt niet waarom je gevoelens zo sterk zijn of waarom je juist zo leeg voelt. Je voelt jezelf onbegrepen door anderen en onzeker over jezelf. Je hebt veel conflicten met andere mensen in je leven.
Van parentificatie is sprake wanneer een kind langdurig taken of de rol van een ouder op zich neemt, zonder dat hij daar emotioneel toe in staat is. Meestal ontstaat deze situatie als één van beide ouders incapabel, depressief, ziek of afwezig is. Het begrip is afgeleid van het engelse woord parents.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Emotionele verwaarlozing bij kinderen is het falen van - al dan niet emotioneel onvolwassen - ouders om adequaat te reageren op de emotionele behoeften van hun kind. Deze vorm van mishandeling kan grote en vrijwel onmiddellijke gevolgen hebben op zowel de korte als lange termijn voor het kind én de volwassene.
'Bijvoorbeeld als je kind in een hoog klimrek zit: 'Kijk goed waar je je voet neerzet als je naar beneden gaat.'Duw kinderen naar buiten, doe de deur dicht en laat ze lekker hun gang gaan, adviseert Van Rooijen. 'De Nederlandse psycholoog Dolf Kohnstamm noemde dit ooit 'liefdevolle verwaarlozing'.
Wanneer slachtoffers van de late gevolgen van kindermishandeling last hebben van terugkerende episodes van depressie, lijken antidepressiva het beste te werken. 84% van de cliënten reageert hier positief op. Medicatie is niet altijd de gewenste oplossing. Als alternatief wordt cognitieve gedragstherapie aangeboden.
Wat door de omgeving als verwaarlozing aanzien wordt, wordt zo niet altijd ervaren door de oudere zelf. Dan spreken we over zelfverwaarlozing. Voorbeelden zijn: onvoldoende of niet-aangepaste voeding en drinken geven (vb.: dieet is niet aangepast voor diabetes patiënt, ...)
Lichamelijke verwaarlozing komt het meest voor in de eerste twee levensjaren van een kind. Dat is de periode van snelle groei en grote afhankelijkheid van volwassenen. Lichamelijke verwaarlozing ontstaat meestal doordat ouders onvoldoende mogelijkheden hebben om tegemoet te komen aan de behoeften van hun kinderen.
Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle huiselijk geweld is strafbaar.
Het kluwengezin wordt gekenmerkt door dat ze heel hecht zijn met elkaar.Zij willen graag bij elkaar horen en anderen laten zien dat ze samen zijn. Dit kan een positief en een negatief effect hebben. Het kan zo zijn dat het kind moeite heeft met zijn eigen ontwikkeling en mening te vormen.
Er is sprake van destructieve parentificatie wanneer ouders hun behoeften op hun kinderen projecteren. Het kind krijgt hierdoor de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van de ouders. Het kind herkent de projecties van de ouders niet.
Gespleten loyaliteit
Het kind wordt gedwongen om te kiezen voor één van beide ouders zodat het van die ouder liefde kan ontvangen, maar daar tegenover staat dat het kind het gevoel heeft de andere ouder te verraden.
Emotionele stoornissen kunnen gepaard gaan met lichamelijke klachten, verhoogde prikkelbaarheid, eetproblemen, slaapproblemen, concentratietekort, verminderd zelfvertrouwen, motivatieverlies en slechte schoolprestaties. Emotionele stoornissen hebben een grote impact op het functioneren van de kinderen en hun omgeving.
Emotionele uitputting is een blokkade op de doorstroming van je gevoelens en emoties.
Zoals: altijd in tweestrijd zijn, onzekerheid, je onveilig voelen, onverklaarbare somberheid en niet weten wat je wilt. Maar ook moeite met relaties, angsten, verslavingen, lichamelijke klachten, je verdoofd voelen en apathie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt (gehad) met emotionele mishandeling.
te weinig aandacht besteden aan
De kans dat dit gebeurt, is te verwaarlozen. 1) Nalaten 2) Negligeren 3) Slecht verzorgen 4) Sloffen 5) Uitcijferen 6) Uitvlakken 7) Verachtelozen 8) Veronachtzamen 9) Verschoppen 10) Versleuren 11) Verslodderen 12)...
Verwaarlozing van ouderen houdt dan vooral in dat er niet goed voor iemand gezorgd wordt of dat er niet wordt gehandeld in het belang van de specifieke persoon: dat er bijvoorbeeld niet voldoende eten of drinken is, geen hulp bij persoonlijke hygiëne, of dat er misbruik wordt gemaakt van de toegang die iemand heeft tot ...