Er zijn drie bekende soorten.Vanille uit Madagascar noemen we 'bourbon vanille', maar ook vanille uit Tahiti is erg beroemd.Tot slot bestaat er Mexicaanse vanille.
Bourbon vanille is één van de beste soorten vanille. Veel chefs en patissiers gebruiken het liefst alleen maar deze vanille, vanwege zijn perfecte smaak. Het dankt zijn naam aan het eiland waar deze vanille oorspronkelijk vandaan komt – het eiland Réunion – dat vroeger Bourbon heette.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Madagaskar (Bourbon) Vanille
Bourbon Vanille de Madagaskar, ook wel 'het zwarte goud' genaamd, zijn kwalitatief hoogstaande vanillestokjes, die geteeld wordt op het eiland Réunion (voorheen Bourbon) ten oosten van Madagaskar.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Wie vanillestokjes nodig heeft voor een lekkere taart, kan flink schrikken van de prijs in de supermarkten. Bij Albert Heijn of Jumbo betaal je wel 4 euro voor een stokje van twee tot drie gram. Bij leveranciers is dat niet anders.
Wetenschappers maken synthetische vanilline met behulp van steenkool, teer, rijstzemelen, houtpulp en zelfs koeienmest. Tegenwoordig is de overgrote meerderheid van synthetische vanilline afkomstig van petrochemicaliën en tot twintig keer goedkoper dan de real deal.
De vanilleorchidee (Vanilla planifolia) komt oorspronkelijk uit Mexico, maar tegenwoordig wordt vanille ook in andere tropische landen gekweekt, zoals Madagaskar, het belangrijkste exportland van vanille.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Alternatieven voor vanille-extract
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd. Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn. Gezegd wordt dat het uit deze klieren gewonnen bevergeil wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, zoals ijs.
Hoe gebruik ik vanille
Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker ...
De karakteristieke vanillesmaak doet het uitstekend in zoete bakgerechten. Steeds vaker kom je het ingrediënt in smoothies en shakes tegen. Vanillepoeder is dan ook een gezond alternatief voor suiker, omdat het kruid van de vanille-orchidee van zichzelf al zoetig smaakt.
En dat Vanille verslavend is? Het actieve ingrediënt in vanille, vanillinezuur, werkt namelijk stimulerend op de hersenen. Vandaar dat dit goedje verwerkt zit in ijs, yoghurt, cola, chocolade, gebak, parfum en zelfs in sigaretten en we bij het consumeren steeds denken: 'WE WANT MORE'.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
Neem vanille-ijs. Je proeft dat het zoet is, en je denkt dat het naar vanille smaakt. Dat is mis, je proeft vanille niet, je ruikt het.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
Geschiedenis. De vanille was een goed bekende smaakstof in Meso-Amerika in de tijd vóór Columbus, en werd door Spaanse conquistadores naar Europa gebracht. In het oude Mexico werden de Totonaken, in de regio nu bekend als Veracruz, beschouwd als producenten van de beste vanille.
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.
Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Wij raden u met klem aan om uw vanillestokjes NOOIT in de koelkast te bewaren. Bewaring in de diepvries is al helemaal uit den boze. Dit zal uw vanille versneld uitdrogen en zorgt er tevens voor dat de talloze smaakcomponenten in de vanille afzwakken.