Kies dan voor het paneren met paneermeel of panko. Voor een dun laagje haal je de visfilets 1x door de paneermeel/panko, voor een dikkere korst herhaal je deze stap 2 of 3 keer. Voeg kruiden toe in de paneermeel om het geheel extra smakelijk te maken.
De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten. Druk het paneermeel lichtjes aan, zodat het straks niet meteen loskomt in de pan.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
Je kunt ook alleen het eiwit gebruiken, bijvoorbeeld als je een wat lichter paneerlaagje wilt. Als je het hele ei gebruikt, kun je het gewoon loskloppen. Gebruik je alleen het eiwit, klop het dan los met een heel klein beetje olie om schuimvorming te voorkomen. In het derde bord strooi je een laagje paneermeel.
Sommige mensen zweren erbij: alleen de eiwitten eten en het eigeel laten staan. Zo krijgen ze proteïnen binnen zonder het vet, minderen ze op het aantal kcal. en vermijden ze het cholesterol. Ze zijn dus extra gezond bezig.
Deze techniek werkt ook als je stukjes vlees, kip of groente extra knapperig wil maken. Je hoeft ze er niet helemaal mee te paneren, een klein laagje zorgt al voor groots resultaat. Voor onze Korean fried chicken gebruiken we een mix van bloem, rijstebloem en Maizena voor de allerknapperigste buitenkant.
Eigenlijk kan je bijna alles gebruiken wat een beetje dezelfde structuur als paneermeel heeft, zolang het maar niet te uitgesproken is qua smaak. Dus gemalen haver of zelfs sojavlokken zijn een optie.
Paneermeel kun je vervangen door een gemalen restje oud brood, gemalen havervlokken, gemalen tortillachips of gemalen nootjes.
Wil je een ovenschotel afwerken met een lichte korst, dan kun je kiezen voor vers gemalen broodkruim, paneermeel of zelfs panko. Bestrooi de ovenschotel ruim met het broodkruim en werk af met enkele vlokjes boter. De boter zal wegsmelten onder de grill en hierdoor krijg je een heerlijk goudgeel korstje.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Maak hiervoor een “papje” van 2 el bloem + 2 el boekweitmeel + 1,5 dl water. Dep het lapje vlees of de visfilet droog. Kruid met peper en zout. Haal het vlees of de vis door het “papje”, laat even uitlekken en haal het dan door het paneermeel.
In de pan: net zoals een klassiek gerecht kun je gepaneerd vlees in de pan bakken. Voor een mooie korst zet je de pan op een zacht of matig vuur, naargelang van hoe dik het vlees is. Let erop dat er altijd vetstof in de pan zit. Zo krijg je een gouden korst en vermijd je dat het paneermeel aanbrandt.
Schnitzels moet je niet bakken maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren.
Je mag royaal vetstof gebruiken (minimaal 2 centimeter gesmolten vet of olie) en de pan moet goed heet zijn. Leg de schnitzels voorzichtig in de pan. Bak de schnitzels in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin, terwijl je de pan voortdurend schudt.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
Als je geen amandelmelk maakt, kan je natuurlijk ook gewoon amandelmeel als paneermeel gebruiken. Ook dit heeft een neutrale smaak en het kan dus prima. Amandelmeel (en hetzelfde geldt voor hele noten, pitten en zaden) kan je het beste online kopen. Je hebt dan veel meer keus en bespaart jezelf veel geld.
Het vlees niet laten binden
Maar over het algemeen, en zeker als je lekker op de ouderwetse toer bent, bind je het gehakt met ei en paneermeel. Eén ei op een pond gehakt is voldoende, met 2 eetlepels paneermeel of panko (Japans broodkruim).
Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft. Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is bij uitstek geschikt om te binden. Maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) die we in de keuken gebruiken is vrijwel altijd tarwebloem.
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
Is het gemodificeerd maiszetmeel gezond? Aangezien alleen de chemische structuur een beetje wordt veranderd, is het in wezen nog steeds gewoon maiszetmeel. Ons lichaam kan het net zo gemakkelijk verwerken als niet gemodificeerd maiszetmeel. Het wordt op dezelfde manier afgebroken in ons spijsverteringssysteem.