Inbreken, jatten, klauwen, roven, stelen, zakkenrollen en plunderen: het zijn allemaal vormen of synoniemen van het misdrijf diefstal. Wanneer er diefstal wordt gepleegd wordt iets dat van een ander is weggenomen.
Het wetboek van strafrecht plaatst diefstal onder de noemer misdrijven. In artikel 310 wetboek van strafrecht staat uitgelegd wat diefstal is: “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen“.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
Een eenvoudige diefstal heeft een maximale straf van vier jaar detentie (in de gevangenis) of een geldboete van maximaal €18.500,-. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een boete of een gevangenisstraf, de rechter mag ook een werkstraf opleggen. Voor gekwalificeerde diefstal staat een hogere straf.
Zware diefstallen zonder geweld of bedreiging (door middel van braak en/of inklimming en/of gebruik valse sleutels.
Ben je slachtoffer geworden van diefstal? Aangifte doen van diefstal heeft een aantal voordelen. Na je aangifte kan de politie proberen de dader op te sporen. Verder is aangifte doen nodig als je je schade vergoed wilt krijgen, bijvoorbeeld via je verzekering.
Oorzaken. Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft.
Bij eenvoudige diefstal moet gedacht worden aan lichte vormen van diefstal zoals diefstal van een telefoon. Als er sprake is van een bijkomstige omstandigheid zoals diefstal met braak of diefstal door twee of meer personen wordt gesproken van een gekwalificeerde diefstal (artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht).
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.
Een inbraak valt onder gekwalificeerde diefstal, omdat er naast de diefstal (wegnemen van het eigendom van een ander) tevens sprake is van het betreden van een niet-openbare ruimte. De straffen voor gekwalificeerde diefstal zijn hoger dan voor eenvoudige diefstal.
beroving, dieverij, inbraak, jatwerk, ontvreemding, plundering, roof, stroperij, verduistering. als synoniem van een ander trefwoord: roof (zn) : beroving, diefstal, kaping, ontvoering, overval, plundering, roverij, spoliatie.
Stelen op deze leeftijd kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je kind bij de groep wil horen, jaloers is op iets van een ander kind, niet goed kan delen, grenzen wil verkennen, aandacht wil trekken of te weinig toezicht heeft. Wat de oorzaak ook is, stelen op deze leeftijd is iets om direct aan te pakken.
Het kopen (of verkopen) van gestolen goederen is namelijk strafbaar, het heet heling. De boete of straf die je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden en of je al eerder voor een misdrijf bij de rechter bent geweest. Een straf wordt in Nederland bepaald door een rechter.
Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Omdat diefstal een strafrechtelijk vergrijp is, kan hiervan aangifte worden gedaan bij de politie. Diefstal en verduistering kan leiden tot een gevangenisstraf.
Een herhaaldelijk onvermogen zich te verzetten tegen de impuls om te stelen. Deze spullen zijn niet nodig voor eigen gebruik of vanwege de geldelijke waarde ervan. Een toenemend gevoel van spanning vlak voor het plegen van de diefstal. Het stelen gebeurt niet als een uiting van boosheid of wraak.
Vrouwen stelen om troost te bieden
Vrouwen stelen echter om voor hun gezin in de watten te leggen met luxe producten die ze anders niet hebben. Met andere woorden, ze stelen om comfort te bieden dat anders onbetaalbaar zou zijn. Ze hebben de neiging om winkeldiefstal te plegen om geld te besparen.
Wanneer je lijdt aan kleptomanie, heb je een haast obsessieve behoefte om te stelen. 'Manie' is ook wel afgeleid van 'ziekelijke zucht. ' Iemand met kleptomanie wordt een 'kleptomaan' genoemd.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Je hebt het recht om aangifte te doen als je slachtoffer bent van een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heb je het recht om aangifte te doen. De politie is verplicht je aangifte op te nemen.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”