De onroerende voorheffing is een belasting voor 12 maanden vanaf 1 januari tot 31 december, ongeacht wanneer het aanslagbiljet wordt verzonden. Als het aanslagbiljet het ene jaar wat vroeger of wat later ontvangen wordt, maakt dat dus geen enkel verschil; er zit geen overlap tussen de periodes.
Waarom is KI belangrijk? Het kadastraal inkomen is belangrijk omdat dit een jaarlijkse belasting op je onroerend goed is, waarmee je rekening dient te houden bij de aankoop van eigendommen. Is je eigendom je enige woning en dus de gezinswoning? Dan betaal je enkel kadastraal inkomen op dit eigendom.
Dit klinkt misschien vreemd, doch na renovatie kan het kadastraal inkomen ook verminderen. De daling van het kadastraal inkomen is mogelijk wanneer u als eigenaar uw handelspand of opbrengsteigendom verbouwt tot een eengezinswoning (commerciële ruimtes hebben immers een hoger kadastraal inkomen).
Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de Fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.'s liggen tussen 400 en 1500 euro.
Hoe wordt het kadastraal inkomen bepaald? Het kadastraal inkomen komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat u in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als u het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd.
MEDEDELING AAN KADASTER BIJ BOUW OF VERBOUWINGEN
In geval van verbouwingen wordt het oude kadastraal inkomen herzien. Het nieuwe kadastraal inkomen wordt daarna via een aangetekende brief meegedeeld. De eigenaar kan binnen de twee maand bezwaar indienen indien hij niet akkoord gaat met de (her)schatting.
De enige belasting die je voor je eigen woning moet betalen, is de onroerende voorheffing. Die moet je één keer per jaar betalen. Verder hoef je geen aanvullende personenbelasting te betalen. Het kadastraal inkomen van de eigen woning is immers vrijgesteld, en dus hoef je dat niet op je belastingaangifte te vermelden.
Als u uw Vlaamse belastingen niet tijdig betaalt, zal de Vlaamse Belastingdienst de invordering opstarten. In dat geval komen bij het basisbedrag van de belasting nog aanvullende nalatigheidsintresten en kosten.
De fiscus stuurt de onroerende voorheffing namelijk naar diegene die op 1 januari van het lopende jaar eigenaar is van het onroerend goed in kwestie. Dat ben jij dus als verkoper. Verkoop je je woning in de loop van een jaar, dan ben jij tegenover de administratie de belastingplichtige voor de onroerende voorheffing.
Je moet de aanleg van je zwembad dus aangeven bij de gemeentelijke administratie, op straf van boete. Betekent dit dan meteen ook dat het kadastrale inkomen van je woning de hoogte inschiet? Niet noodzakelijk: de bouw van een buitenzwembad heeft in principe geen invloed op het kadastrale inkomen.
De Onroerende Voorheffing (OV) is een belasting op onroerende goederen (in de praktijk dus meestal huizen en gronden). Het Kadastraal Inkomen (KI) is de grondslag van de OV. Dat betekent dat het KI gebruikt wordt als basisgetal om de OV te berekenen.
Het bezwaar moet bij een ter post aangetekende brief gericht worden aan de antenne van de administratie Opmetingen en Waarderingen bevoegd voor de gemeente waarin het onroerend goed ligt. Het adres vindt u bovenaan op de betekeningsbrief.
Het kadastraal inkomen staat voor het theoretisch gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. Aangezien de meeste K.I.'s tussen de € 500 en € 1300 bedragen, doet dat misschien wat vragen rijzen. Dat is normaal, want dat lijkt wel erg weinig voor een jaarlijkse huuropbrengst.
Daarnaast kan de administratie het bedrag -al dan niet op verzoek van de eigenaar- aanpassen als er wijzigingen optreden, bijvoorbeeld door verbouwingen of door de splitsing van percelen. Bij onvrijwillige leegstand kan er ook een tijdelijk kadastraal inkomen worden bepaald, dat mogelijk zelfs nul euro bedraagt.
In de overgrote meerderheid van de gevallen is de belastingplichtige wie op 1 januari van het aanslagjaar de eigenaar is van het onroerend goed. Als er een uitsplitsing is tussen naakte eigendom en vruchtgebruik, is de vruchtgebruiker de belastingplichtige.
Voor de meeste huiseigenaren bedraagt de bijtelling 0,65 procent over de WOZ-waarde. De uitkomst wordt opgeteld bij het inkomen en daar wordt belasting over geheven. De bijtelling voor een huis van twee ton bedraagt dus: 200.000 x 0,65 procent = 1.300 euro.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
Dan kunt u bij de FOD Financiën een 'afbetalingsplan' vragen. Dit wil zeggen dat u voor de betaling van uw belastingen, eventueel in meerdere keren, een termijn kunt vragen (maximum 12 maanden). U kunt deze termijn het makkelijkst en het snelst vragen via MyMinfin (externe link).
Bij bouwaanvragen (residentieel) voor ingrijpende renovaties (IER of ingrijpend energetische renovaties) in 2021 verandert niets in vergelijking met een bouwaanvraag in 2020: het E-peil is maximaal E70.
Deze voorheffing is een belasting die je elk jaar betaalt op je onroerende eigendommen, dat zijn bijvoorbeeld je huis of appartement. Als basis wordt het kadastraal inkomen (KI) gebruikt. Dit is geen echt inkomen, maar het zijn wel de geschatte inkomsten die je zou krijgen indien je de woning zou verhuren.
Hoe zal de fiscus je belasten? Je belastbare inkomsten van onroerende goederen worden belast tegen het marginale tarief en omvat het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 %. Je betaalt 30 % roerende voorheffing op je inkomsten van 2400 euro, wat betekent dat je 720 euro extra belastingen betaalt.
Wat zorgt voor de stijging van je kadastraal inkomen bij de opvolging van de wijzigingen verbouwingswerken? Als je jouw woning wilt vergroten, herbouwen of voornamelijk wijzigt, dan kan de ki worden aangepast. Verbouwingen die de oppervlakte en/ of het comfort van een woning verhogen, laten de ki stijgen.
Voor huizen boven 750.000 euro geldt een lager tarief dan 7,7 procent (hoe duurder het huis hoe lager het tarief), voor huizen onder 100.000 euro geldt een hoger tarief (tussen 7,7 en 10,5 procent). Als eigenaar betaalt men vervolgens de taxe foncière, vergelijkbaar met het eigenaarsdeel van de onroerendezaakbelasting.