De betaalpassen die we hebben in Nederland werken niet altijd in het buitenland. In sommige landen kan je er helemaal niet mee betalen, in andere landen worden de passen minder vaak ondersteund. In Europa zijn er twee typen debetkaarten die worden gebruikt: Maestro (van MasterCard) en V-Pay (van Visa).
In bepaalde landen hebben banken maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Hierdoor kan je geldopname geweigerd worden, ook als je het gebruik van je pas correct hebt ingesteld. Dat is dan meestal ook het geval als je een Betaalpas hebt van een andere bank. Nederlandse banken hebben hier helaas geen invloed op.
Met je debetkaart kan je in het buitenland betalen en cash geld afhalen, dankzij de Maestro, Visa Debit of Debit Mastercard -functie. Een kredietkaart (zoals Visa, Mastercard, American Express) is gemakkelijk in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland.
Je kunt je Wereldpas meteen gebruiken in landen binnen Europa. Dit kan bij alle geld- en betaalautomaten met een Maestro-logo. Controleer voor je vertrekt of er een geldautomaat in de buurt van je bestemming is.
Uw eerste betaalpas
Toets de laatste 10 cijfers van uw rekeningnummer in. Toets de 3 cijfers van uw pasnummer in. Toets de 12 cijfers van de activeringscode in, die u in uw brief vindt. Uw betaalpas is geactiveerd.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.
De voornaamste oorzaken en de mogelijke oplossingen waarom u geen betaling of geldopneming kan uitvoeren met uw debetkaart zijn: Uw kaart is beschadigd of onleesbaar . Uw kaart is niet geactiveerd voor het buitenland. Het beschikbaar en/of het saldo van uw betaalrekening zijn onvoldoende.
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo. Onthoud je pincodes met een ezelsbruggetje, in plaats van ze op te schrijven. Bij een buitenlandse geldautomaat kunnen er kosten in rekening worden gebracht.
Met de zakelijke betaalpas kun je overal ter wereld geld opnemen en contactloos betalen. Bij kleine bedragen hoef je geen pincode in te toetsen. Je paslimiet om geld op te nemen voor betaal- en geldautomaten kun je elk moment verhogen of verlagen.
In het buitenland kunt u vaak gewoon met uw betaalpas of creditcard betalen bij een restaurant of een winkel. Met deze betaling betaalt u automatisch de dan geldende wisselkoers. De wisselkoers wordt iedere dag opnieuw bepaald. Meestal hoeft u geen extra kosten te betalen als u pint in een winkel of restaurant.
Binnen eurolanden waaronder Spanje kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met de normale Nederlandse en Belgische betaalpas. In principe kost dat dus niets extra en kun je overal betalen waar een Maestro of V Pay logo te vinden is.
Maestro is een betaalmerk van Mastercard. V PAY is een betaalmerk van Visa. Met je Maestro of V PAY Betaalpas kun je in heel Nederland en Europa op een veilige manier geld opnemen en betalen in winkels, horecagelegenheden, tankstations.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Een Nederlandse gast heeft geen EC-kaart, die werken over het algemeen met Maestro. Voor een betaalpas van een Nederlandse bank betaal ik wel 1,5% tot 3% van het transactiebedrag. Dat kan bij een rekening van 500 euro oplopen van 7,50 tot 15 euro per transactie.
Je creditcard kan geweigerd worden door drie mogelijke redenen: de instellingen voor je rekening en kaart, onvoldoende saldo, of onjuiste informatie. Het kan zijn dat je creditcard niet ingesteld is voor online betalingen. Controleer je bank om te bevestigen of dit kan.
Iedere creditcard met het Visa- of Mastercardlogo werkt wereldwijd hetzelfde. Als je ergens wilt afrekenen maakt het dus niet uit of je een Mastercard-creditcard hebt van de ANWB of bijvoorbeeld van de Rabobank. Creditcards worden in bijna alle landen geaccepteerd.
Een verstoring in het signaal dat door de betaalautomaat wordt gedetecteerd. De antenne voor contactloze communicatie is defect. De aangeboden kaart is defect of de kaart is niet geschikt voor contactloos betalen.
Dit zijn de meest voorkomende: Er staat misschien een limiet op je kaart. Mogelijk zijn er meerdere transacties geweigerd en is de kaart nu geblokkeerd. Je bank heeft misschien een antifraudesysteem dat je kaart heeft gemarkeerd wegens verdachte activiteiten.
KBC laat je debetkaart blokkeren als:
Je 3 keer de verkeerde code invoert. Je je debetkaart vergeten bent in een bankautomaat of een verkoopterminal. Je zichtrekening verbonden aan je kaart te lang in het rood staat.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Pinnen is in feite overal gratis maar als je bij een betaalautomaat geld wilt opnemen/pinnen dan kun je voor verrassingen komen te staan in Spanje. Praktisch alle banken in Spanje rekenen voor het geld opnemen een commissie waarvan de hoogte afhankelijk is van welke bank en het te pinnen bedrag.
Spanje gebruikt de euro. In Spanje zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Het is echter niet aan te raden om biljetten groten dan 50 mee te nemen naar Spanje. Creditcards kunnen gebruikt worden in de meeste pinautomaten in Spanje.