Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Je kunt blaren makkelijk voorkomen met de volgende methoden: Draag goed passende schoenen. Draag sokken met absorberende eigenschappen, zoals katoen sokken of sportsokken Vermijd synthetische materialen. Verander dagelijks van sokken, of zelf 2 maal daags als je gaat sporten.
Hitte, vocht, slecht passende schoenen, een toename van belasting of een onbekende ondergrond zijn risicofactoren voor blaren. Door herhaaldelijke wrijving worden de huidcellen als het ware uit elkaar getrokken. Vervolgens vult het aangetaste gebied zich met vocht.
Naast de maat en pasvorm is de kwaliteit van de schoen ook belangrijk. Veel kwaliteit schoenen zijn gemaakt van kwaliteitsleer. Leer staat namelijk bekend om het feit dat het ''ademt'' en bovendien vormt leer zich na een tijd helemaal naar de voet. Dit zorgt voor ultiem comfort en voorkomt het ontstaan van blaren.
Doordat de pleisters tegen wrijving beschermen, zijn ze ideaal om te gebruiken bij schoenen die wrijving veroorzaken - één van de hoofdoorzaken van blaren. Dankzij de kleef-technologie van Hansaplast blijft de grote blarenpleister tot wel 48 uur lang goed zitten.
Preventief tapen tegen blaren doe je trapsgewijs. Je begint buiten de kwetsbare plek. De tweede strook overlapt de eerste een klein beetje. Afhankelijk van het te tapen onderdeel blijf je stroken doorplakken tot je voorbij het pijnlijke deel bent.
De COMPEED® Anti-Blaren Stick helpt bij het voorkomen van wrijving waardoor er minder snel blaarvorming kan ontstaan. De stick beschermt daarnaast tegen schuren en is onzichtbaar op de huid. Hierdoor is deze anti-blaren stick ook ideaal wanneer je open schoenen of teenslippers draagt.
Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken. Voor goede bescherming kun je dan het beste tape of gewone pleisters over de blarenpleister heen gebruiken.
Sockwell Easy Does It sokken zijn speciaal geschikt voor mensen met gevoelige en/of kwetsbare voeten, diabetes patiënten en mensen met obesitas. De sokken voorkomen wrijving met de huid, hebben geen naden die voor irritaties zorgen en hebben een extra soepele boord die niet knelt.
Bij koude temperaturen zorgen deze sokken ervoor dat je voeten lekker warm blijven. Daarnaast houden de sokken je voeten goed op zijn plek in stijvere schoenen door de extra sterke beschermende zones. Handig, want dit zorgt voor minder wrijving en daardoor minder kans op blaren.”
De meest gebruikte materialen bij sokken tegen zweetvoeten zijn katoen, wol, polyester of bamboe. Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Zo'n pleister vormt als het ware een tweede huid. Het zorgt ervoor dat de druk op de blaar verminderd wordt. Mocht de blaar onder de pleister opengaan, dan neemt de pleister het vocht op. Tevens beschermt de pleister de wond, zodat er geen infectie kan ontstaan.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Compeed® Blarenpleister kan worden gebruikt in het stadium dat de wonde/blaar open is. Compeed® beschermt tegen infectie, vuil en water en creëert een wondomgeving die de genezing bevordert. Compeed® moet worden toegepast na het ontsmetten van de wond.
Tip 1: Goed passende en ingelopen wandelschoenen
Blaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te krappe schoenen veroorzaken ook blaren.
Er is een aantal plaatsen op de voeten waar vaak wrijving ontstaat bij het dragen van nieuwe schoenen. Met name de hiel en je tenen zijn hier gevoelig voor. Door deze wrijving ontstaan vervolgens blaren.
Een van de tips tegen blaren die we je kunnen meegeven is het dragen van inlegzooltjes. De juiste inlegzooltjes kunnen eventuele druk- en wrijfpunten in de schoen verminderen. Laat je echter wel goed adviseren. Verkeerde inlegzooltjes kunnen het probleem namelijk vergroten.
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
Opengescheurde blaren
de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten; de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt; gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan.
Blaar onder eelt doorprikken
Bij het doorprikken is het van belang om het uiteraard zo steriel mogelijk te doen om infectie te voorkomen. Gebruik na afloop een pleister of verbandje om de plek te beschermen tegen vuil. U kunt voor een blaar onder het eelt ook behandeling door een podotherapeut overwegen.
Over het algemeen moet je de blaar niet verder doorprikken. Maar in sommige gevallen kun je de open blaar wel doorprikken, bijvoorbeeld wanneer de wond kans loopt op een infectie. Zorg er in dit geval voor dat je de huid ontsmet voor en na het doorprikken met een speciaal ontsmettingsmiddel voor de huid.