Vrijwel iedere soort soep kun je invriezen, maar bij sommige soorten kun je bepaalde ingrediënten het beste vers toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de meeste groenten en vermicelli. Zulke ingrediënten kun je de laatste 10 minuten vers toevoegen.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Niet alle soepen zijn goed te bewaren in de vriezer. Zo zijn die op zuivelbasis, na het invriezen minder lekker. Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn.
Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
Groentesoep kun je drie maanden bewaren in de vriezer. In de koelkast kan de soep nog 2 tot 3 dagen bewaard worden, mits natuurlijk afgedekt. Na deze periode bestaat er kans dat de groentesoep zuur wordt.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Om ijsvorming te voorkomen moet je de soep na het bereiden eerst afkoelen voordat je het invriest. De diepvriesbakjes precies tot 2/3 vullen omdat de soep zal uitzetten, maar ook niet te weinig want dan loop je het risico op vriesbrand.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
Hoe Vermicellisoep invriezen? Vermicellisoep invriezen is dus mogelijk, maar je moet de soep wel eerst goed laten afkoelen. Bij voorkeur eerst een half uurtje in de koelkast zetten en dan pas invriezen. Beter is het dus om de soep zonder vermicelli in te vriezen en pas bij het opwarmen weer vermicelli toe te voegen.
Wanneer je (te)veel soep hebt bereid, dan doe je best kaas of room in het deel dat je zal opeten. De rest van de soep kan je bewaren (koelen of invriezen), nadien kort koken en aansluitend (opnieuw) kaas of room toevoegen wanneer je ze een tweede keer serveert.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Tomatensoep kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Tomatensoep uit blik of een pakje kun je in de koelkast nog een dag goed houden. En deze termijn is ook van toepassing op zelf gemaakte tomatensoep. Bewaar je het langer kan de soep wat zurig gaan ruiken, en gaan schiften.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Je kunt preisoep ook invriezen. Dit doe je als volgt: Laat de soep goed afkoelen door de pan in een bak koud water te zetten. Binnen twee uur na het bereiden zet je de soep in de vriezer.
Pompoensoep kun je drie tot vier maanden bewaren in de diepvriezer, die ten minste -18 graden koud is of kouder. Ontdooide pompoensoep, of net gemaakte pompoensoep, kun je normaliter maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Aardappelsoep bewaren, kan dat? Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
De vissoep in de vriezer bewaren is vooral een goed idee als je niet alle soep binnen twee dagen kan eten. Op deze manier is de soep namelijk tot wel 3 maanden houdbaar. Om de soep in de vriezer te kunnen doen moet je hem, wat je ook moet doen als je hem in de koelkast wil bewaren, eerst laten afkoelen.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!
Bloemkoolsoep kun je ongeveer drie maanden ingevroren bewaren. Soep kun je eigenlijk buiten de koelkast maar een paar uur bewaren, in de koelkast tot twee dagen.
Als je schnitzel, of een ander soort vlees, wilt invriezen, dan is het belangrijk om te weten dat dit snel moet gebeuren. Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen.
Hoe lang kun je Champignonsoep bewaren? Champignonsoep, die je helemaal zelf hebt gemaakt en hebt laten afkoelen tot op kamertemperatuur, kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Wel in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast, of in een diepvriesbak in de vriezer bewaren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.