Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham.
Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.
Schenk een Franse Provence rosé wijn bij wat lichtere groentegerechten zoals gegrilde courgette, gerechten met tomaat of een kleine salade met avocado en garnalen. Ook past de wijn uitstekend bij heerlijk droge hammetjes, zeevruchten of een gerecht met geitenkaas.
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.
Tapas gerechten die perfect samen gaan met een halfvolle, geurige en ronde witte wijn zijn: gamba's, boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn), bacalao (viskoekjes), Coquilles, Croquetas, Empanadas, olijven, tortilla, maar ook diverse tapasgerechten met kaas.
Een goede wijn voor bij de borrelplank is een wijn die toegankelijk is. Deze wijn moet veel verschillende smaken kunnen hebben en daardoor zelf ook niet heel uitgesproken zijn. Dit wijntje moet niet te zuur, te zoet of overheersend zijn. Drink je graag wit?
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden. Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden).
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry. Er zijn ontelbaar veel soorten tapas. Bekende voorbeelden zijn chorizo, champignons in saus, empanada, gehaktballetjes en olijven.
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.