1/60 seconde is voor een foto uit de hand dan ook prima. Wanneer je een statief gebruikt, kun je nog veel lagere sluitertijden gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld juist een hele lange sluitertijd zodat de lucht wel beweegt, maar het landschap niet.
Wat is een korte of lange sluitertijd? Sluitertijden langer dan 1/100e van een seconde, zoals 1/60e of 1/15e, vallen onder lange sluitertijden. Sluitertijden korter dan 1/100e van een seconde, zoals 1/500e of 1/2000e, worden korte sluitertijden genoemd.
De sluitertijd van een foto wordt weergegeven in een breuk van seconden. Bij de meeste spiegelreflexcamera's heb je de mogelijkheid om de camera in te stellen met een sluitertijd van 1/4000 van een seconden (korte sluitertijd) tot aan maximaal 30 seconden (lange sluitertijd).
Een sluitertijd van 1/250 sec zou snel genoeg moeten zijn om lopende mensen te bevriezen. Als je onderwerp sneller beweegt, is een sluitertijd van 1/500 sec geschikter. Voor snellere onderwerpen zoals auto's en vliegende vogels hebben sluitertijden van 1/2000 sec, 1/4000 sec of korter de voorkeur.
Die vuistregels zegt dat je een sluitertijd van 1/60 kunt aanhouden bij een standaard lens van bijvoorbeeld 18-55 mm. Gaan we echter met een langere lens (70-200mm) werken dan zal je sluitertijd weer korter moeten zijn.
De onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma. Hoe groter het diafragma (dus, hoe kleiner diafragmagetal), hoe meer licht er door de lens komt. Hoe sneller de sluitertijd hoe korter er licht op de sensor valt. In die twee zinnen is eigenlijk de onderlinge verhouding tussen sluitertijd en diafragma al genoemd ...
Zorg ervoor dat de sluitertijd minimaal 1/250 van een seconde ingesteld staat. Deze sluitertijd kun je gebruiken bij kinderen die vrij rustig zijn. Merk je dat de foto's toch nog niet scherp zijn of dat de kinderen erg beweeglijk zijn, gebruik dan een snellere sluitertijd tussen de 1/320 of 1/500.
De Tv-stand gebruik je wanneer de sluitertijd bepalend is voor de foto. Bijvoorbeeld wanneer je een kind of dier wilt fotograferen wat snel beweegt. Door de Tv-stand te gebruiken voorkom je dat je onderwerp bewogen op de foto staat. Ook wanneer je (van statief) een lange sluitertijd wilt, is de Tv-stand ideaal.
De 70-200mm f/2.8 wordt gezien als een allround lens voor sportfotografie. Bij voetbalwedstrijden zie je ook vaak een 400mm, 500mm of zelfs 600mm.
Met een langzame sluitertijd kun je 'de beweging' van je onderwerp afbeelden. Het bewegende deel in je foto wordt niet scherp, maar juist wazig omdat je onderwerp tijdens de lange sluitertijd in beweging is.
Het gemiddelde voor film ligt op 24 beelden per seconde. Als je een beweging vloeiend wilt weergeven, kies je voor een langere sluitertijd. Bij 24 frames per seconde, past een sluitertijd van 1/50. Wil je snelle bewegingen filmen, dan gebruik je een fps van 60.
De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, of fracties van een seconde. Een sluitertijd van 1/250s is korter dan 1/60s. In het eerste geval blijft de sluiter 1/250e deel van een seconde open staan, in het tweede geval is dat 1/60e deel van een seconde.
Bij sportfotografie is de sluitertijd erg belangrijk. Bij sport zijn de bewegingen vaak snel, waardoor je een snelle sluitertijd moet gebruiken om de beweging te kunnen bevriezen, zodat de foto scherp is. Gebruik een sluitertijd tussen de 1/500 s en 1/2000 s.
Afhankelijk van de hoeveelheid licht binnen, gebruik je binnen een ISO waarde van 400 tot ongeveer 800. Ga je buiten in de schemer of het donker fotograferen? Dan gebruik je een ISO waarde tot 1600 of 3200. Kijk uit voor ruis bij ISO waarden vanaf 1600.
Instellingen camera bij vogelfotografie
Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen de 1/60 en 1/250 voldoende. Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000. Hierop baseer je het diafragma en de ISO. Tegenwoordig kunnen camera's nog op 800 en 1600 ISO foto's maken zonder veel ruis.
In de M-stand fotograferen is in principe heel eenvoudig. Je hoeft alleen het programmakeuze-wiel van je camera op M te zetten. Afhankelijk van het cameramodel kun je dan zelf de gevoeligheid, sluitertijd en het diafragma instellen (zie handleiding camera).
De automatische stand
Als de camera in deze stand staat dan hoef je niet na te denken over wat de beste instellingen zijn, omdat de camera dat zelf voor jou bepaald. Dit is heel erg makkelijk en de techniek van de camera's is dusdanig goed dat je met de automatische stand al hele mooie foto's kunt maken.
De bulb stand op je camera zorgt er voor dat je een lange sluitertijd kan gebruiken. Langer dan de langste sluitertijd die je op je camera kan kiezen. De meeste camera's hebben namelijk een langste sluitertijd die 30 of 60 seconden is.
Dit is een grote lensopening en dus weinig scherptediepte. Bij groepsportretten kun je beter een kleiner diafragma gebruiken, zoals F11 of F16. Dit stel je het makkelijkst in door in de Av- of A-stand te fotograferen. Hierbij stel je zelf een diafragmawaarde in en kiest je camera een passende sluitertijd.
Kies een lichte systeemcamera als je vaak op stap bent.
Kies een zwaardere spiegelreflexcamera als je een camera zoekt die goed in de hand ligt en die professioneel aanvoelt. De kwaliteit van de hier genoemde systeemcamera's en spiegelreflexcamera's is even goed.
Gebruik een lange sluitertijd
Bij een meer of bij een zee heb je vaak een wijds uitzicht waardoor je de zon daadwerkelijk achter de horizon ziet verdwijnen. Door een lange sluitertijd te gebruiken verzacht je het uiterlijk van het water, waardoor het mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht.
Een klein diafragma (gesloten lens) wordt aangeduid met een hoog of groot f-getal. Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en hoe kleiner de scherptediepte is. Er is een kleiner gebied scherp. Hoe groter de opening, des te meer licht er op de sensor valt.
Zoek uw handmatige modus
Of je nu kiest voor iets van Huawei, OnePlus, Samsung, Sony of anderen, er zijn er genoeg die al in staat zijn om een foto met een lange sluitertijd te maken. Ga naar je standaard camera-app, bekijk de cameramodi en kijk of er een is met de naam "manual" of "pro".